Therapie
Er zijn verschillende soorten therapieën, voor verschillende soorten problemen. Voordat je in therapie gaat, stelt een arts of psycholoog vaak een diagnose. Na een of meer gesprekken kijkt hij of zij samen met jou wat er precies aan de hand is en welke therapie jou het beste kan helpen.
Waarom in therapie?
Er zijn allerlei redenen waarom je in therapie kan gaan. Bijvoorbeeld als je in de knoop zit met jezelf. Als je veel piekert of verdrietig bent. Als je moeite hebt met eten of jezelf beschadigt. Als je (bijna) depressief bent. Of vaak boos wordt.
Je kan ook in therapie gaan als er in je leven iets heftigs gebeurd is, waar je niet of niet zo goed met je ouders, opvoeders of vrienden over kan praten.
Wat doe je in therapie?
Tijdens de therapie praat je over je gevoelens. Je gaat samen onderzoeken waar je gevoelens en gedrag vandaan komen. De therapeut kijkt samen met jou hoe je je beter kan voelen of hoe je je gedrag kan veranderen.
In therapie draait het even helemaal om jou. Je hoeft geen rekening met anderen te houden. De therapeut luistert naar je en is er voor jou. Het kan al heel fijn zijn om te praten met iemand die goed naar je luistert.
Soms doe je oefeningen of krijg je oefeningen mee naar huis. Maar soms is praten genoeg.
Welke soorten therapie zijn er?
Er zijn heel veel verschillende soorten therapie. Een paar voorbeelden zijn:
- Cognitieve gedragstherapie: hier leer je hoe je gedachten je gedrag beïnvloeden.
- Gezinstherapie: een therapie die je met het hele gezin volgt.
- Groepstherapie: je volgt dan therapie met anderen met vergelijkbare problemen.
- Therapie voor tics, dwang of angst. Heb je last van tics, dwanggedachten, dwanghandelingen of angsten. Hier zijn allemaal therapieën voor.
Dit zijn een aantal voorbeelden. Je huisarts weet precies welke therapieën er allemaal zijn.
Wat kost therapie?
De meeste therapieën worden vergoed door je zorgverzekering. Je hebt dan vaak wel een verwijzing nodig van de huisarts, het wijkteam of een andere arts of deskundige.
Vaak is er een wachtlijst. Daardoor kan het even duren voordat je echt therapie krijgt.
Kijk of je een goede klik hebt met je therapeut. Dat is belangrijk. Voel je je niet prettig bij diegene? Vraag dan om een ander. Dat is niet raar. Het is belangrijk dat je je fijn voelt en dat je je therapeut vertrouwt.
Gek?
Soms denken mensen dat je ‘gek’ moet zijn om in therapie te gaan. Dat is niet waar. Iedereen loopt in zijn leven wel eens vast. Of krijgt problemen waar hij of zij niet goed mee om kan gaan. Het is dan juist goed als je hulp zoekt.
Als je in therapie gaat, leer je beter omgaan met jezelf en het leven. Je hebt er nu en later vaak veel voordeel van.
Tips van onze jongerenadviseurs
- Twijfel je of therapie je kan helpen? Probeer een keer een therapiesessie. Als je het niks vindt, kun je altijd stoppen.
- Je hoeft je niet te schamen als je therapie hebt. Er is niets raars aan.
- Het is alleen maar goed om over je problemen te praten en om jezelf zo beter te leren kennen.
- Weet je niet zeker of therapie geschikt voor je is? Ga naar de huisarts, die kan je adviseren.
Vragen over therapie?
Op wijzijnmind.nl vind je alles over psychische gezondheid.
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.