Pesten op de werkvloer
Je eerste baantje. Superspannend natuurlijk! Hopelijk heb je het er harstikke naar je zin. Maar helaas kan het ook gebeuren dat je gepest en/of geïntimideerd wordt op je werk. Lastig, want je zit in een nieuwe situaties met een werkgever en collega’s die je niet goed kent. Je bent misschien de enige nieuwe medewerker en je hebt je plek in de groep nog niet gevonden.
Is het pesten of een grapje?
Pesten gebeurt op allerlei manieren en overal waar mensen samen komen, dus ook op het werk. Bijvoorbeeld door iemand buiten te sluiten, uit te schelden of belachelijk te maken. Of door te duwen of te slaan.
Wanneer word je gepest? Misschien maakt iemand een grapje over je, omdat je bijvoorbeeld nieuw bent. Of plaagt iemand je. Het wordt pesten zodra jij het niet meer leuk vindt. Het gebeurt bijvoorbeeld steeds vaker, of alleen bij jou. Je wordt naar beneden gehaald of genegeerd. Pesten is nooit oké. Ook niet op de werkvloer.
Vertellen dat je gepest wordt is niet makkelijk. Toch is het heel belangrijk dat je er met iemand over praat. Van gepest worden, word je namelijk niet alleen verdrietig, het is ook ongezond. Je krijgt er stress van en je kan lichamelijke klachten krijgen.
Wat is intimidatie?
Intimidatie, of geïntimideerd worden, betekent dat iemand je bang maakt door te dreigen. Iemand kan je bedreigen met geweld, of verbaal, door bijvoorbeeld te zeggen dat je ontslagen wordt als je iets niet of wel doet.
Seksuele teksten, gebaren of aanrakingen noemen we seksuele intimidatie. Lees meer over seksuele intimidatie op het werk op het arboportaal.
Wat kan ik doen?
Als je op school gepest wordt, kun je bijvoorbeeld naar je mentor. Maar wat doe je op je werk? De verhoudingen liggen daar anders dan op school en dat kan het lastig maken om er iets aan te doen. Je hebt bijvoorbeeld een leidinggevende en collega’s die elkaar al langer kennen, van allerlei leeftijden.
Dit zijn dingen die je kan doen:
- Praat er met iemand over, bijvoorbeeld iemand uit je omgeving die je vertrouwt. Is er iemand op je werk waar je een goede klik mee hebt? Dan kun je het ook met diegene bespreken.
- Ga het gesprek aan met degene die pest en geef aan dat je het gedrag niet leuk vindt. Soms heeft iemand helemaal niet door dat hij of zij pest. Of dat jij zijn of haar gedrag als pesten ervaart.
- Lukt het niet om er met degene die je pest over te praten? Stopt het niet? Ga dan naar je leidinggevende. Is het juist de leidinggevende die pest, neem dan contact op met de bedrijfsarts of een vertrouwenspersoon van het bedrijf.
- Je werkgever is verplicht om pesten en intimidatie tegen te gaan. Heb je een goede band met je werkgever, ga dan vooral het gesprek gaan. Heb je juist een conflict met je werkgever, dan is het slim om in gesprek te gaan met de bedrijfsarts. Hij of zij kan je verder helpen en bijvoorbeeld een bemiddelaar aanstellen.
Een extra advies van onze jongerenadviseurs*:
Laat je niet ‘wegpesten’, maar weet wel dat je als jongere op de arbeidsmarkt in een luxepositie zit. Er zijn overal vacatures. Daarmee willen we zeker niet zeggen dat je het conflict niet moet proberen op te lossen. Maar als je druk voelt omdat je geld moet verdienen, dan kan het misschien rust geven om te weten dat er ook nog andere banen zijn.
*Onze jongerenadviseurs zijn jongeren die jou tips en adviezen geven over allerlei onderwerpen.
Iemand anders wordt gepest, wat kan ik doen?
Zie je dat een collega gepest wordt? Steun hem of haar dan. Lach niet mee als er een grap over iemand wordt gemaakt. Roddel niet mee als er over iemand gepraat wordt. Spreek degene die pest aan op zijn of haar gedrag. Je kan bijvoorbeeld zeggen: ‘Doe niet zo vervelend. Je zou dit zelf ook niet leuk vinden.’
Vind je dit moeilijk? Het helpt ook al als jij degene die pest niet steunt. Lach niet mee als er een grap over iemand wordt gemaakt. Roddel niet mee als er over iemand gepraat wordt.
Hoe meer mensen het pesten afkeuren en niet meedoen, hoe groter de kans dat het stopt.
Meer weten? Kijk op pestenopdewerkvloer.nl
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.