Ongelijkheid

Ben je weleens anders behandeld vanwege je ras, geloof of geaardheid? Of bijvoorbeeld vanwege je geslacht of omdat je een handicap hebt? Of is iemand uit jouw omgeving dat overkomen?

Dan is er sprake van ongelijkheid. Ongelijkheid betekent dat niet iedereen als even belangrijk wordt gezien of behandeld.

Ongelijkheid in de wet

Er is in Nederland een algemene wet gelijke behandeling. Daarin staat dat iedereen mensen gelijk moet behandelen. Wat hun godsdienst, levensovertuiging, politieke voorkeur, ras, geslacht, nationaliteit, seksuele geaardheid of burgerlijke staat ook is.

Deze wet zorgt ervoor dat mensen beschermd worden tegen ongelijke behandeling. Een ander woord voor ongelijke behandeling is discriminatie.

Wanneer word je ongelijk behandeld?

Stel, je zoekt werk en je hebt een ziekte, bijvoorbeeld astma. Je solliciteert, en uiteindelijk neemt de werkgever je niet aan omdat je astma hebt. Of je gaat naar een club of café, en je merkt dat mensen met een witte huidskleur naar binnen mogen en mensen met een getinte of donkere huidskleur geweigerd worden.
Ook als je homo, lesbisch of trans bent, kun je andere behandeld worden dan hetero’s. Of omdat je een bepaald geloof hebt, of een hoofddoek draagt.
Je wordt ongelijk behandeld als je anders behandeld wordt vanwege kenmerken die er in die situatie niet toe doen. Ongelijke behandeling is nooit oké. Het zou nooit uit moeten maken van wie je houdt, wie je bent en waar je in gelooft. Iedereen is gelijk.

Wat zijn de gevolgen van ongelijke behandeling?

Als je ongelijk behandeld wordt, kun je je verdrietig voelen. Ook word je er soms onzeker van. Je kan bang worden. Of je gaat jezelf steeds vaker terugtrekken uit bepaalde situaties.
Buitengesloten worden of anders worden behandeld dan anderen is heel pijnlijk.

Wat moet ik doen als ik ongelijk word behandeld?

Word je ongelijk behandeld? Dit zijn de tips van onze jongerenadviseurs*:

  • Vertel het aan iemand. Bijvoorbeeld aan je ouders, je mentor of iemand anders die je vertrouwt.
  • Spreek jouw ervaringen uit. Het kan andere mensen helpen om te laten zien dat ze er niet alleen voor staan.
  • Spreek degene die jouw ongelijk behandeld aan. Geef aan dat hun gedrag niet oké is.
  • Voel je je onveilig, dan kun je altijd weglopen. Het is goed om je eigen veiligheid op nummer 1 te zetten.
  • Word je op je werk of op school ongelijk behandeld? Geef het aan bij je mentor of werkgever. Is een situatie voor jou echt heftig, bedreigend of gevaarlijk? Dan kun je aangifte doen bij de politie.

*Onze jongerenadviseurs zijn jongeren die jou tips en adviezen geven over allerlei onderwerpen.

Wat moet ik doen als een ander ongelijk behandeld wordt?

Praat erover met de persoon die het overkomt. Steun diegene en geef aan dat je het oneerlijk vindt. Als het kan, praat dan ook met degene die de ander ongelijk behandeld.
Hoe meer mensen zich uitspreken tegen ongelijke behandeling, hoe gelijker mensen behandeld worden.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.