Diabetes

Wat is diabetes (suikerziekte), hoe kom je er achter dat je het hebt én wat kun je er aan doen?

Heb je diabetes, dan heb je vaak te weinig of geen insuline in je bloed. Je lichaam kan daardoor de bloedsuikerspiegel niet meer op peil houden. Je kan hierdoor veel verschillende klachten krijgen, zoals vermoeidheid of dubbel zien. Denk je dat je diabetes hebt? Ga dan naar de dokter.

Wat is diabetes eigenlijk?

Iedereen heeft energie nodig om te kunnen bewegen en te kunnen denken. Die energie haal je vooral uit koolhydraten in eten en drinken. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in brood, melk, fruit en aardappelen. Je lichaam zet de koolhydraten om in glucose, dat is een soort suiker. Deze suiker is de brandstof voor je lichaam. Om de suikers te gebruiken heb je een hormoon nodig: insuline. Dit wordt gemaakt in de alvleesklier.

Bij mensen met diabetes werkt de alvleesklier niet goed, of helemaal niet meer. Dan maakt je lichaam te weinig of geen insuline meer aan. Je lichaam breekt de suikers die je binnenkrijgt niet meer af: er blijft dus te veel suiker in je bloed zitten. Het lukt je lichaam niet om zelf de bloedsuikerspiegel op peil te krijgen en te houden.

Twee soorten diabetes: type 1 en 2

Diabetes type 1

Als je diabetes type 1 hebt, dan werkt je alvleesklier helemaal niet meer. Je lichaam maakt geen insuline meer aan. Dat betekent dat je zelf insuline in je lichaam moet spuiten. Diabetes type 1 krijg je vaak als kind al. Je kunt het niet voorkomen.

Diabetes type 2

Heb je diabetes type 2, dan maakt je lichaam te weinig insuline aan. Ook is je lichaam ongevoelig geworden voor het beetje insuline dat het nog wel aanmaakt. Je lichaam kan je bloedsuikerspiegel daardoor niet omlaag krijgen. Diabetes type 2 krijg je vaak door overgewicht.

Hoe voorkom je diabetes?

Diabetes type 1 kun je niet voorkomen.
Diabetes type 2 krijg je meestal door overgewicht. Je kunt diabetes type 2 voorkomen door gezond te eten en drinken. Eet en drink weinig suiker en verzadigd vet. Rook niet. Veel sporten helpt ook. Niet alleen om op een goed gewicht te blijven. Maar sporten helpt ook om je bloedsuikerspiegel op pijl te houden.

Hoe merk je dat je diabetes hebt?

Diabetes 1 wordt meestal snel ontdekt. Zonder behandeling val je af en word je zo ziek dat je snel naar de dokter gaat. De klachten bij diabetes 2 zijn een stuk minder opvallend. Ze zijn soms moeilijk te herkennen.

Mogelijk klachten diabetes type 2:

  • Veel dorst hebben
  • Veel moeten plassen
  • Vaak moe zijn
  • Last van je ogen hebben: wazig zien, dubbel zien of slecht zien
  • Veel jeuk hebben, vooral rond je geslachtsdelen
  • Wondjes hebben die slecht genezen
  • Last van infecties hebben die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking

Heb je deze klachten? Ga dan naar de huisarts. Hoe sneller je erachter komt of je diabetes hebt, hoe beter het te behandelen is.

Wat moet je doen als je diabetes hebt?

Als je diabetes hebt, moet je je voeding en je manier van leven aanpassen. Dat betekent:

  • Veel bewegen
  • Gezond eten en drinken
  • Niet roken
  • Als je overgewicht hebt, dan is het belangrijk dat je probeert af te vallen.
  • Soms moet je ook medicijnen gebruiken.
  • Mensen met diabetes type 1 controleren vaak zelf hun bloedsuikerspiegel en spuiten insuline in.

Hoe ziet het dagelijks leven met diabetes eruit?

Met diabetes type 1 moet je een paar keer per dag je eigen bloedsuikerspiegel controleren en jezelf insuline inspuiten. De meter en de medicijnen moet je dus altijd bij je hebben. Door de schommelende bloedsuikerspiegel kun je stemmingswisselingen krijgen. Je wordt bijvoorbeeld ineens heel boos. Of je wordt vergeetachtig. Je kunt niet eten wat je wil. De meeste jongeren met diabetes volgen een dieet. Je hebt soms weinig energie om te sporten of andere dingen te doen. Daar kun je verdrietig van worden.

Deel je ervaring en lees de ervaring van anderen bij JONG met diabetes.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.