Hepatitis B

Wat is de oorzaak van Hepatitis B?

Hepatitis B, ook wel geelzucht genoemd, is een ernstige infectieziekte die een ontsteking veroorzaakt in de lever. Het virus kan onder meer worden overgebracht tijdens seks en is zeer besmettelijk.

Wat zijn de klachten?

Als je het hebt, merk je daar meestal weinig of niets van. Slechts één op de drie mensen krijgt klachten, zoals vermoeidheid, lusteloosheid en misselijkheid. Ook als je geen klachten hebt, kun je anderen besmetten. In sommige gevallen blijft het virus nog jaren, of zelfs levenslang, in het lichaam aanwezig. Je blijft dan ‘drager‘ van het virus. Hepatitis-B kan ontstekingen veroorzaken aan de lever, waardoor zijn werking afneemt en de kans op leverkanker toeneemt. Als je lever aangetast is, kun je geen alcohol meer verdragen.

Hoe weet ik of ik besmet ben met hepatitis B?

Bij de eerste vaccinatie wordt bloed afgenomen. In het bloed is te zien of je ooit besmet bent geweest en of de infectie chronisch is. Je kunt namelijk ongemerkt besmet zijn. Bij de de tweede vaccinatie krijg je de uitslag van het bloedonderzoek.

Is er behandeling mogelijk?

Acute hepatitis B gaat meestal binnen een halfjaar vanzelf over. Zonder medicijnen. Maar soms ontstaat er een chronische infectie. Iemand blijft dan drager van het virus en kan andere mensen besmetten. Een drager kan medicijnen krijgen om het virus af te remmen. Deze medicijnen moet je vaak levenslang slikken en geven veel bijwerkingen. Je kunt je wel laten vaccineren tegen Hepatitis B. Dit kan bij de GGD of je huisarts.

Vaccinatie Hepatitis B

In landen waar hepatitis B vaak voorkomt, kunnen kinderen besmetting oplopen door contact met het bloed van de moeder tijdens en na de geboorte. Vaccinatie kan hepatitis B voorkomen. In Nederland worden sinds 1 september 2011 alle baby’s gevaccineerd. Verder is er een gratis vaccinatieprogramma voor personen die een verhoogd risico lopen.

Ben je een jongen en val je op andere jongens? Of ben je een sekswerker? Laat je dan gratis vaccineren bij de GGD. Ook als je partner hepatitis B heeft is het verstandig je te laten vaccineren. En heb je een beroep waarbij je in aanraking kan komen met bloed? Maak ook een afspraak. Je werkgever vergoedt vaak de vaccinatie.

Bekijk een Hepatitis B vaccinatie:

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.