Tuberculose
Tuberculose (TBC) is een ziekte die niet veel voorkomt in Nederland, maar omdat het besmettelijk kan zijn, geven we er informatie over.
Hoe loopt je TBC op?
Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. Met de ademhaling kunnen bacteriën in hele kleine druppeltjes (aerosolen) in de lucht worden verspreid. Vooral door krachtig hoesten en niezen kunnen bacteriën worden uitgeademd. Als een ander deze bacteriën inademt, kan men worden besmet. Dat kan wanneer men samen met iemand in één ruimte is. De ziekte wordt niet overgedragen via bijvoorbeeld handen geven of drinken uit hetzelfde glas.
Symptomen
Door tuberculose kun je klachten krijgen als hoesten, moeheid, koorts en gebrek aan eetlust. De bacterie veroorzaakt in het lichaam ontstekingen, meestal in de longen. Maar ook in andere lichaamsdelen, zoals nieren, gewrichten en klieren kan tuberculose ontstaan.
Contactonderzoek
De GGD doet, als er bij iemand een besmettelijke tuberculose is ontdekt, een ‘contactonderzoek’. Dat houdt in dat vrienden, kennissen en collega’s worden getest om te zien of zij ook besmet zijn. Ook als het niet bekend is waar en wanneer iemand de ziekte heeft opgelopen kan het zijn dat de GGD personen onderzoekt.
Behandeling
Met een kuur van verschillende antibiotica is de ziekte goed te genezen. De behandeling duurt minimaal zes maanden
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.