Is vapen ongezond? En hoe zit dat met een Shisha-pen en e-sigaret?

Wat is het verschil? Is het schadelijk voor je gezondheid? Er zijn veel vragen rondom deze producten.

Wat is vapen? Wat is een shisha-pen en wat is een e-sigaret (vape)? Is er een verschil? Is het ongezond om te vapen? Het gebruik onder jongeren neemt toe, en ook de vraag of dit nu eigenlijk wel zo’n goed idee is…

Shisha-pen

Een shisha-pen, ook wel e-shisha, electronic shisha of e-hookah genoemd is een product dat sinds kort in Nederland te koop is. Een shisha-pen is een verdamper in de vorm van een pen die in allerlei kleuren en, net zoals de tabak van de waterpijp, in allerlei smaken verkrijgbaar is. Soms kun je bijna geen verschil zien tussen een shisha-pen of e-sigaret, terwijl er toch echt verschil in zit. Wat dit verschil is, kun je lezen onder het kopje ‘Schadelijke stoffen’.

E-sigaret (vape)

Elektronische-sigaretten of e-sigaretten zijn apparaatjes op batterijen voor het toedienen van nicotine. Ze zijn ontworpen om op een vergelijkbare manier als de ‘gewone’ sigaretten te worden gebruikt. De e-sigaret is bedoeld om rokers snel van nicotine te voorzien zonder hen bloot te stellen aan de vele schadelijke chemicaliën die zich in de ‘gewone’ sigaretten bevinden. Door veel mensen wordt de e-sigaret gebruikt als hulpmiddel om te stoppen met roken.

E-sigaretten zijn zeer populair geworden onder niet-rokers, voornamelijk jongeren en jongvolwassenen. Zij vinden de vele zoete smaken aantrekkelijk. Bovendien wordt er door smaken als ‘groene appel’ het idee gewekt dat het ‘gezond’ is, of in ieder geval niet ongezond. Echter blijven er schadelijke stoffen in e-sigaretten zitten.

Schadelijke stoffen

Zowel de shisha-pen als de e-sigaret bevatten de stoffen propyleenglycol en glycerol.

Propyleenglycol wordt onder andere gebruikt om namaakrook en mist te creëren die je vaak in discotheken en theaters ziet. Glycerol wordt gebruikt in producten zoals zeep en schoonmaakmiddelen. Bij gebruik van zowel de shisha-pen als de e-sigaret worden beide stoffen geïnhaleerd, wat leidt tot blootstelling aan je luchtwegen en longen. Dit kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken. Des te vaker en langduriger je de shisha-pen of e-sigaret gebruikt, des te groter is de kans op nadelige effecten op je luchtwegen.

De shisha-pen kun je kopen mét of zonder nicotine. De E-sigaret bevat nicotine in diverse sterktes. Dat is de verslavende stof die ook in een gewone sigaret zit. Daarnaast kunnen E-sigaretten ook giftige stoffen bevatten die kankerverwekkend kunnen zijn.

Ga je door de shisha-pen sneller een echte sigaret roken?

Naast de mogelijke gezondheidsrisico’s bootst het gebruik van de shisha-pen of e-sigaret ook het roken van een sigaret na. Je went aan de handeling van het roken en het inhaleren van stoffen via je mond. Hoewel hier nog geen onderzoek naar is gedaan, bestaat het risico dat de producten de stap naar het roken van echte sigaretten verkleint.

Ons advies

We raden het vapen (dus zowel het gebruik vande shisha-pen als e-sigaret) af onder de 18 jaar. Er is nog onvoldoende bekend over de risico’s. Ook is er nog weinig bekend over hoeveel en hoe vaak mensen het gebruiken. Dit kan ook bepalend zijn voor de effecten.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.