Teken

Wat zijn teken?

Teken lijken op kleine platte spinnetjes en komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven in hoog gras en struikgewas en tussen bladeren. Sommige teken zijn besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij deze bacterie overbrengt. De ziekte is meestal goed te behandelen met antibiotica. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid.

Daarom is het ook belangrijk dat als je in het groen geweest bent altijd je zelf controleert op aanwezigheid van teken. En vind je een teek, dan kun je die eenvoudig zelf verwijderen.

Een teek? Pak ‘m beet!

De tekenapp

De App Tekenbeet bevat informatie over hoe je op teken moet controleren en hoe je een teek kunt verwijderen. Ga naar de GGD AppStore voor een beschrijving én beoordeling van deze App.

 

‘Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), diverse organisaties en beroepsgroepen. Aan de inhoud van deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.’

logo rivm

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.