HPV vaccinatie

HPV is heel besmettelijk. Het virus kan worden overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is.

Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Er bestaan meer dan 100 verschillende typen HPV. Niet alle typen HPV zijn gevaarlijk. Van sommige soorten HPV kun je kanker krijgen. De meest voorkomende HPV-kanker is baarmoederhalskanker. Andere vormen zijn kanker bij de vagina, schaamlippen, anus, aan de penis en in de mond- en keelholte.

Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen. Wanneer het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan. Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV.

Animatie ‘HPV: wat is het?’

Hoe krijg je HPV?

HPV is heel besmettelijk. Het virus kan worden doorgegeven via de handen, huid, of mond als je seks hebt met iemand die besmet is. Dat kan ook als je geen penis-in-vagina seks hebt. HPV komt veel voor. Meestal merk je niet dat je het HPV-virus hebt. De persoon met wie je seks hebt kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. Dan kun jij ook besmet raken.

Bijna iedereen krijgt ooit in zijn leven een HPV-infectie omdat het virus heel besmettelijk is. Je kunt ook meerdere keren besmet raken. Condooms helpen niet genoeg tegen een HPV-besmetting.

Wat doet de HPV vaccinatie?

De vaccinatie beschermt je tegen de 2 gevaarlijkste types HPV. Je kunt de prik het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Daarom krijgen alle jongens en meiden een vaccinatie aangeboden als ze 10 jaar worden. Door het vaccin herkent je lichaam het virus wanneer je ermee in aanraking komt. Je lichaam maakt dan sneller antistoffen aan.

De HPV-vaccinatie bestaat uit 2 prikken, haal ze allebei!

Waarom krijgen jongens nu ook de HPV vaccinatie?

Net als meisjes raken ook jongens besmet met HPV. Als ze ouder zijn, kunnen ze kanker krijgen aan de mond- en keelholte, de penis en de anus. En ze kunnen de besmetting ook doorgeven als ze seks hebben. Daarom kunnen jongens nu ook een prik halen.

Wat als je geen HPV-vaccinatie hebt gehad?

Heb je geen HPV-vaccinatie gekregen en wil je dat nog? Tot je 18de kun je de vaccinaties nog krijgen. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je je op eigen kosten laten vaccineren door de GGD of door de huisarts.

Heeft de vaccinatie nog zin als je al seks hebt gehad?

Ja, ook wanneer je al seks hebt gehad heeft vaccineren zin. Het kan best dat je dan nog niet met het virus besmet bent. Als je al wel besmet bent met HPV, dan beschermt het je tegen nieuwe HPV-infecties. Ook ben je een beetje beschermd tegen andere gevaarlijke typen HPV. De allerbeste bescherming krijg je als je je laat vaccineren voordat je seks hebt.

Het is belangrijk om te weten dat je ook besmet kunt raken met het virus als je geen penis-in-vagina seks hebt. Je kunt elkaar ook besmetten via de handen en de mond als je elkaar op intieme delen aanraakt.
Omdat je vaak niet weet dat je met HPV besmet bent en de ander misschien wel al seksueel contact heeft gehad, kun je toch besmet raken.

Heb je geen seksueel of intiem contact, dan kun je niet met HPV besmet raken.

Heeft de vaccinatie bijwerkingen?

Ernstige bijwerkingen zijn niet bekend. De plek van de prik kan een beetje pijnlijk zijn. Je kunt ook spierpijn krijgen. En soms wat last hebben van buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn of koorts. Dit gaat allemaal na één tot drie dagen weer over. Er zijn nooit ernstige, blijvende klachten gevonden.

Heb je nog vragen over de HPV-vaccinatie of over andere vaccinaties?

Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma staan veel vragen en antwoorden. Ook ben je van harte welkom op onze JouwGGD chat.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd