Astma

Heb je astma, dan reageren je longen gevoelig op allerlei prikkels. Bijvoorbeeld op sigarettenrook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren.

Astma is een ziekte waarbij je longen ontstoken zijn. Daardoor reageren ze gevoelig op allerlei prikkels. Hierdoor krijg je minder lucht binnen.

Gevoelig voor allerlei prikkels

Vier tot zeven procent van de kinderen en jongeren in Nederland heeft astma. Heb je astma, dan reageren je longen gevoelig op allerlei prikkels. Bijvoorbeeld op sigarettenrook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren.

Van welke prikkel je last krijgt, en hoeveel last je krijgt, dat verschilt per persoon. De een is gevoelig voor huisstofmijt, de ander wordt benauwd van bepaalde pollen of van huisdieren. De meeste mensen met astma kunnen niet goed tegen sigarettenrook.

Door de prikkels kun je een astma-aanval krijgen. Dan heb je een piepende ademhaling en ben je benauwd. Je ademt minder makkelijk in en uit dan normaal. Dit kan eng zijn, maar onthoud dat een astma-aanval bijna nooit gevaarlijk is.

Moe door astma

Door de astma-aanvallen kun je je moe en uitgeput gaan voelen. Bijvoorbeeld omdat je vaak benauwd bent, maar ook omdat je slecht slaapt doordat je vaak moet hoesten. En als je minder fit bent, kun je soms ook niet goed meedoen op school, op je werk of tijdens het sporten.

Hoe krijg je astma?

Astma is deels erfelijk. Dat betekent dat als je ouders astma hebben, jij ook een grotere kans hebt om astma te krijgen. Kinderen die te vroeg geboren zijn, hebben vaker astma. Roken of in de rook zitten verhoogt de kans op astmatische klachten. Ook hebben kinderen meer kans op astma als hun ouders roken tijdens de zwangerschap.

Wat kun je doen aan astma?

Heb je astma? Dan geeft de (huis)arts of verpleegkundige je advies over de prikkels die je beter kunt vermijden. Meestal krijg je ook medicijnen. Die adem je via een apparaatje in. Dit heet een ‘pufje’.

Astma gaat niet over. In de longen blijven altijd in meer of mindere mate ontstekingen zitten. Maar de klachten zijn niet altijd even ernstig. Ook kun je zelf een aantal dingen doen om de klachten die astma veroorzaken te verminderen. We noemen er hier een aantal:

  • Niet roken of in de rook van anderen zitten. Tabaksrook prikkelt de longen, en zorgt voor meer klachten.
  • Sporten helpt! Je verbetert hiermee je conditie. Daardoor krijg je minder klachten en heb je minder medicatie nodig.
  • Mensen met astma reageren ook vaak op huisstofmijt en schimmels. Zorg dat je je woning en kamer goed verwarmt én ventileert. Dit zorgt voor minder huisstofmijt en schimmels. Zet iedere dag een uur het raam of een ventilatierooster open, behalve als het regent.

Ben je zelf verantwoordelijk voor je medicijnen? Dan kan het zijn dat je ze vergeet. Of dat je geen zin hebt om ze in te nemen. Probeer iets te bedenken zodat je je medicijnen toch gebruikt.

Gebruik je elke dag medicijnen? Zet dan bijvoorbeeld een herinnering in je telefoon, iedere dag op hetzelfde moment, zodat je niet vergeet om je medicijnen in te nemen.

Gebruik je af en toe medicijnen? Bijvoorbeeld bij het sporten? Leg ze dan bijvoorbeeld op een vaste plek bij je sportspullen.

Voel je je rot door de astma?

Voel je je onzeker door de astma? Ben je soms verdrietig? Bijvoorbeeld omdat je niet mee kunt sporten of vaak moe bent? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Er zijn ook cursussen waarin je leert om te gaan met astma. Hier spreek je vaak ook andere mensen die astma hebben.

Meer weten?

De site Astmakids is voor kinderen met astma, maar is zeker ook voor jongeren interessant. Of kijk op de site van het Longfonds.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.