Praten over euthanasie

Het is soms lastig om over euthanasie te praten. Mensen hebben er verschillende meningen over, ook jongeren. De een vindt dat euthanasie mogelijk moet zijn. De ander vindt bijvoorbeeld dat euthanasie tegen de natuur ingaat. Sommige jongeren hebben er ervaring mee, bijvoorbeeld doordat een familielid euthanasie heeft gepleegd, anderen niet. Omdat euthanasie over de dood gaat, kan het onderwerp ook allerlei emoties oproepen.

Heb je vragen over euthanasie? Heb je ermee te maken en raakt het onderwerp je? Dan kan het toch helpen om er met anderen over te praten.

Heeft iemand in je omgeving met euthanasie te maken? Vraag dan eens hoe het met diegene gaat.

Wat is euthanasie?

Euthanasie betekent dat een arts iemand helpt om te sterven. De arts geeft diegene een medicijn waardoor diegene inslaapt en overlijdt.

Bij euthanasie geeft de arts diegene die wil overlijden twee spuitjes. In de eerste zit een zeer sterk en grote dosis slaapmiddel, waardoor de patiënt in diepe coma raakt. In de tweede spuit zit een spierverslapper. Door de spierverslapper stopt de ademhaling en stopt het hart met kloppen. Meestal duurt het maar paar minuten voordat diegene overleden is.

Is euthanasie strafbaar?

Dat ligt eraan. Als een arts zich houdt aan hele strenge eisen dan mag hij of zij iemand helpen om te sterven. Die eisen zijn vastgelegd in de wet. Die wet heet de euthanasiewet.

Zo moet er bij de persoon die wil sterven sprake zijn van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Uitzichtloos betekent dat diegene niet meer beter wordt. Ondraaglijk betekent dat diegene heel erg lijdt en dat dat niet minder wordt.
Ook moet de arts ten minste één andere onafhankelijke arts raadplegen. Dat heet een SCEN-arts. Onafhankelijk betekent dat die arts degene die wil overlijden niet kent. Die andere arts moet de patiënt zien, en ook beoordelen of de arts zich aan de eisen van de euthanasiewet houdt.

De eisen uit de euthanasiewet vind je op de website van de Rijksoverheid hier. Houdt een arts zich niet aan deze eisen, dan mag hij geen euthanasie plegen. Doet hij dat toch, dan is hij strafbaar.

Wat is ondraaglijk lijden?

Ondraaglijk lijden is natuurlijk een lastig begrip, want wanneer heb je zoveel geestelijke of lichamelijke pijn dat het niet meer te dragen is? Dat is heel persoonlijk en voor iedereen anders. Soms is ook de angst voor het verder aftakelen als je erg ziek bent een vorm van ondraaglijk lijden. De arts kijkt vooral naar de patiënt zelf en hoe hij of zij de pijn en het lijden ervaart.

Het moet in ieder geval zo zijn dat het niet meer mogelijk is om de patiënt te behandelen. Er zijn geen medicijnen meer die helpen. Ook in geval van psychisch ondraaglijk lijden zijn er geen medicijnen of therapieën die helpen. Meestal hebben patiënten al heel veel medicijnen en behandelingen gehad voordat ze vragen om euthanasie.

Hoe oud moet je zijn voor euthanasie?

Als een kind tussen de 12 en 16 is, dan moeten de ouders of voogd toestemming geven. Kinderen tussen de 16 en 18 jaar mogen zelf beslissen, maar de arts moet wel met de ouders of voogd overleggen. Vanaf 18 jaar mag iedereen zelf om euthanasie vragen bij een arts. Euthanasie onder de 12 jaar is nu nog verboden.

Wat als euthanasie binnen een religie verboden is?

Binnen veel religies is euthanasie ongewenst of niet toegestaan. Sommige religies stellen dat het een keuze is van de patiënt en zijn omgeving.

Tips en adviezen van onze jongerenadviseurs

Dit zijn tips en adviezen van onze jongerenadviseurs* over euthanasie:

  • Heb je vragen over euthanasie? Stel ze aan je ouders, pleegouders of verzorgers. Vind je het moeilijk om het er met hen over te hebben? Praat er dan met iemand over die je vertrouwt, zoals een ander familielid, mentor en een vriend of vriendin.
  • Mocht er iemand in jouw directe omgeving euthanasie krijgen, dan kun je met die persoon zelf daarover praten als diegene daarvoor open staat.
  • Iemand krijgt nooit ‘zo maar’ euthanasie. Het traject is lang en het lijden van iemand wordt meerdere keren beoordeeld.

*Onze jongerenadviseurs zijn jongeren die jou tips en adviezen geven over allerlei onderwerpen.

Meer lezen?

  • Er staat veel feitelijke informatie over euthanasie op thuisarts.nl.
  • Lees dit interview op Vice over euthanasie bij jongeren die psychisch lijden.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.