Op vakantie zonder je ouders
Voor het eerst op vakantie zonder je ouders. Misschien kijk je hier al lang naar uit. Ja kan eindelijk helemaal zelf weten wat je doet. Ga je gezellig met een vriend of vriendin, of met een vriendengroep? Of ga je op kamp of op reis met een onbekend gezelschap? Je kunt in Nederland blijven, of naar het buitenland gaan.
Wat moet je regelen voor de vakantie?
Op vakantie gaan begint met een goede voorbereiding. Moet je het nog aan je ouders vragen? Doe dat op tijd. Dan hebben ze tijd om erover na te denken. Maak een plan en leg het voor.
Waarheen en met wie?
Bedenk eerst waar je naartoe wil en met wie. Wil je met een vriend of vriendin? Met een groep? Er zijn ook reizen voor jongeren waar begeleiding van de reisorganisatie mee gaat. Bedenk wat voor soort vakantie jij fijn vindt en bespreek dat met de mensen met wie je wil gaan. De een wil een rustige chill-vakantie, de ander wil feesten. Het is fijn als je met mensen gaat die ongeveer hetzelfde leuk vinden.
De kosten
Oké, je hebt besloten waar je naartoe wil. Maar hoe duur is het? En wie gaat het betalen? Maak een inschatting van de kosten, zodat je vooraf weet waar je aan toe bent. Misschien willen je ouders meebetalen? Bespreek dit op tijd met ze. Laat zien dat je zelf over de financiën nagedacht hebt, dan zeggen je ouders misschien sneller ja.
Heb je niet genoeg geld? Ga dan op zoek naar een goedkopere vakantie, of ga geld sparen.
Afspraken maken
Maak vooraf afspraken met je ouders of verzorgers. Wat mag wel en wat mag niet? Spreek af wanneer en hoe vaak je contact met ze hebt? Ook als je ouders of verzorgers er niet bij zijn, vinden ze het fijn als je je aan bepaalde regels houdt. Zo is drinken onder de 18 jaar natuurlijk verboden. Maar bespreek bijvoorbeeld ook wat je kan doen als je in een situatie komt waarin wel gedronken wordt. Hoe beter je je voorbereid (bedenk: wat als..), hoe minder snel je in de problemen komt.
Bedenk wat je nodig hebt en maak een inpaklijst. Stel het inpakken niet uit tot het laatste moment! Denk ook aan medicijnen en voorbehoedsmiddelen, zoals condooms.
Op vakantie, en dan?
Je bent er! Het genieten kan beginnen. Veel jongeren moeten de eerste dagen nog even wennen. Je moet zelf aan je spullen denken als je op pad gaat, en met elkaar beslissen wat je gaat doen. Dat kan stress opleveren. Laat alles rustig op je af komen. Bel gerust even naar huis als je dat wil.
Je hebt het vertrouwen gekregen om alleen op vakantie te gaan. Nu is je kans om te laten zien dat je het kan! Zorg niet voor overlast op de camping, hou je aan de afspraken van de vakantieplek, let op je spullen. Gedraag je je verantwoordelijk? Dan heb je meer kans dat je vaker alleen op vakantie mag.
Ga je op pad? Zorg dat je je vakantieadres bij je hebt, bijvoorbeeld op een papiertje. Mocht je verdwalen, en raakt je telefoon leeg, of zijn je MB’s op? Dan kun je altijd aan iemand de weg terug vragen.
Zorg voor elkaar
Tot slot: zorg voor elkaar. Vakantie vier je nu samen met een vriend of vriendin, of met een groep. Misschien heeft je vriend heimwee, verliest je vriendin haar pinpas of drinkt iemand toch te veel? Let op elkaar en zorg goed voor elkaar!
Tips van onze jongerenadviseurs
Deze tips hebben onze jongerenadviseurs* verzameld onder jongeren:
- Maak goede afspraken met je ouders over wat je allemaal wel en niet mag doen en wanneer je contact opneemt. Houd je daaraan, want dat vergroot de kans dat ze het je nog een keer laten doen.
- Lees de recensies van de vakantieplek voordat je boekt of vertrekt. De plek kan er namelijk op de website heel mooi uitzien, maar in het echt helemaal niks zijn.
- Bereid jezelf voor op eventuele lastige situaties. Bedenk met elkaar ‘wat als…’, vul hier een situatie in die je tegen kunt komen en praat er met elkaar over.
- Ruim je vakantieplek tussendoor een keer op, zodat het opruimen en schoonmaken niet heel veel werk is aan het einde van je vakantie.
*Onze jongerenadviseurs zijn jongeren die jou tips en adviezen geven over allerlei onderwerpen.
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.