Hoe ga je om met het nieuws?

Nieuws is er altijd en overal. Op je telefoon, je laptop, op de tv, in de krant. Meestal is nieuws niet positief. Het kan je ook erg afleiden. Hoe ga je hiermee om?

Overal nieuws

Oorlog, ongelukken, misdaad. Verdeeldheid in de samenleving. Nieuws is vaak negatief en kan zorgen voor sterke emoties, zoals stress, angst en boosheid. Dat geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor jongeren.

Nieuws is overal en altijd beschikbaar. Het kan je daarom ook afleiden. Even een nieuwsberichtje checken, terwijl je aan je huiswerk moet. Voor je het weet zit je een half uur of langer nieuws te lezen.
Soms weet je ook niet of nieuws betrouwbaar is, of dat het nep-nieuws (fake nieuws) is.

Hoe kom ik aan betrouwbaar nieuws?

Veel nieuws wordt gemaakt door journalisten. Zij zijn opgeleid om nieuws te maken en te verspreiden. Ze houden zich aan journalistieke regels. De meeste journalisten controleren bijvoorbeeld de informatie van hun bronnen extra goed. Bronnen zijn de mensen of de plekken waar zij nieuws vandaan halen.

Journalisten werken bij mediabedrijven. Die maken kranten, televisie of websites met nieuws. De meeste mediabedrijven hebben regels vastgesteld om te zorgen dat nieuws ook echt klopt.
Nieuws van officiële mediabedrijven, zoals de NOS, RTL Nieuws, Nu.nl of de landelijke en regionale kranten kun je vertrouwen.

Nieuws wordt ook via social media verspreid. Bedenk dat iedereen daar iets op kan plaatsen. Ook mensen die geen journalist zijn. Kijk dus goed naar de afzender van het bericht.

Volg meerdere nieuwsbronnen, dan krijg je verschillende kanten van onderwerpen te zien.

Wat helpt tegen negatieve emoties?

Veel nieuws lezen en kijken kan je boos, moedeloos of verdrietig maken. Je voelt je misschien machteloos, omdat je niets aan de situatie kan veranderen. Praat er met anderen over. Door praten verwerk je het nieuws makkelijker. Je ontdekt ook hoe anderen ermee omgaan en of je daar iets van kunt leren.
Het is normaal dat je je aantrekt wat er gebeurt in de wereld, maar probeer het nieuws ook te relativeren. Gebeurtenissen worden juist vaak nieuws als het niet vaak voorkomt.

Er zit een uitknop op

Je wilt weten wat er in de wereld gebeurt. En dat is natuurlijk prima. Maar als je merkt dat je er alleen maar verdrietig van wordt of er slechter van slaapt, moet je misschien even minderen. Je hóeft die livestream niet te volgen en steeds op Insta te kijken. Je kunt ook de pushberichten op je telefoon uitzetten. Geef jezelf de kans om nare berichten te verwerken.

Soms is het lastig om te stoppen met nieuws lezen en kijken. Dit wordt ook wel ‘doomscrollen’ genoemd: je scrollt maar door, en je voelt je tijdens of na afloop steeds slechter. Check eens hoe je je tijdens het scrollen voelt. Levert nog meer nieuws je een goed gevoel op? Nee? Stop dan en ga wat anders doen.

Volg je eigen mening

Over nieuws worden veel meningen gedeeld, vooral op social media. Dat kan je onrustig maken. Laat je niet te veel leiden door wat anderen zeggen. Gebruik één of twee betrouwbare nieuwsbronnen en bedenk wat je er zelf van vindt. Dat helpt je om beter om te kunnen gaan met de vele verschillende reacties en meningen van anderen.

Tips van onze jongerenadviseurs

  • Wil je praten over iets dat je gezien of gelezen hebt? Doe dit dan face-to-face met mensen waarmee je een goede band hebt.
  • Ben je geïnteresseerd in een onderwerp? Probeer dan op zoek te gaan naar verschillende standpunten.
  • Volg je veel nieuws via social media? Zo krijg je ook veel nieuws binnen. Stop of volg minder nieuwsaccounts.
  • Tenslotte nog een tip waar je niet meteen aan denkt bij het zien of horen van zoveel leed: kijk naar de goede dingen om je heen. Geniet elke dag van iets moois om je heen, hoe klein ook. Want heftige wereldbeelden blijven naar je toe komen, maar die kun je alleen aan als je ook naar positief nieuws kijkt.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.