Online vrienden
Online vrienden maken kan leuk en makkelijk zijn. Maar wat zijn de risico’s? Waar moet je op letten? Hoe bescherm je jezelf tegen mensen die zich anders voordoen?
Hoe maak je online vrienden?
Misschien heb je wel eens nieuwe mensen leren kennen via TikTok, Snapchat, Instagram of via een game. Je hebt dezelfde interesses, je chat of praat met elkaar en leert elkaar steeds beter kennen. Zo kunnen online vrienden een goede aanvulling zijn op je ‘echte’ vriendschappen. Maar mensen kunnen zich helaas online ook anders voordoen dan ze zijn.
Kan iedereen zich anders voordoen online?
Iedereen kan zich op internet anders voordoen. Iemand die zich voordoet als iemand van jouw leeftijd, kan in werkelijkheid een volwassene zijn. Een meisje kan een jongen zijn, en andersom. Iemand kan foto’s en verhalen gebruiken die niet van zichzelf zijn. Iemand die via een nepprofiel contact probeert te leggen, wordt ook wel een ‘catfish’ genoemd.
Waarom doet iemand zich anders voor online?
Er zijn verschillende redenen waarom iemand zich online anders voor kan doen:
- Om informatie van je te krijgen. Bijvoorbeeld je pincode, bankgegevens of je adres. Met jouw persoonlijke informatie kan iemand identiteitsfraude plegen. Dat betekent dat iemand zich voordoet namens jou en bijvoorbeeld een lening afsluit. Een online oplichter wordt ook wel een ‘scammer’ genoemd.
- Om je naam en profielfoto te krijgen. Bijvoorbeeld om een account namens jou aan te maken.
- Om te zorgen dat je op een link klikt, zodat iemand in kan breken op je computer of telefoon.
- Om vertrouwen te winnen en zo (naakt)foto’s of (naakt)video’s van je te krijgen. Deze foto’s kan diegene doorsturen. Of hij of zij dreigt de foto’s te verspreiden als je niet doet diegene zegt.
Word je bedreigd door iemand die foto’s of video’s van je heeft? Heeft iemand een nepprofiel aangemaakt namens jou? Heb jij online iets anders vervelends meegemaakt?
Op helpwanted.nl staat wat je kunt doen. Je kunt medewerkers ook gratis en anoniem chatten, mailen of bellen.
Hoe weet je of iemand betrouwbaar is?
Helemaal zeker weet je het nooit. Behalve als je diegene ook in het echt ontmoet.
Dit zijn een aantal dingen die je kunt doen om je online vrienden of chatpartners te checken:
- Check het profiel op social media. Heeft iemand bijna geen vrienden of volgers? Staan er maar weinig posts? Dan is er een kans dat iemand zich voordoet als iemand anders.
- Zegt je online vriend of vriendin vaak precies de dingen die je wil horen? Belooft iemand heel snel allerlei mooie dingen? Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat misschien ook wel!
- Check de foto op Google Images. Kom je de foto met een andere naam tegen? Dan heb je waarschijnlijk met iemand te maken die zich anders voordoet.
- Luister naar je gevoel. Als je denkt dat het niet oké is, dan is het dat vaak ook niet.
Op helpwanted vind je nog meer tips om te checken met wie je chat.
Hoe kun je jezelf online beschermen?
Je kunt ook een aantal dingen doen om jezelf te beschermen tegen mensen die kwaad willen:
- Deel zo min mogelijk persoonlijke informatie, zoals je achternaam, adressen (bijvoorbeeld van thuis of school) of telefoonnummer.
- Gebruik niet je voor- en achternaam in je profiel.
- Klik niet op links die de ander doorstuurt.
- Wees voorzichtig met foto’s en video’s. Wat je deelt, kan gekopieerd of verspreid worden.
- Webcam of videobel je met iemand? Bedenk dan dat de ander jouw beelden kan opnemen en bewaren.
- Negeer en blokkeer onbekenden die persoonlijke informatie van je willen.
- Wordt je online benaderd door iemand die je kent? Maar wel met een ander nummer of een ander account? Zoek dan eerst contact met diegene via het telefoonnummer dat je al kent.
Blijk je toch met iemand contact te hebben gehad die zich als een ander voordoet? Weet dat het niet jouw schuld is. Het kan iedereen overkomen. Jij zit niet fout, degene die misbruik van je maakt is schuldig.
Hoe kun je veilig online vrienden maken?
Het is natuurlijk ook hartstikke leuk om nieuwe mensen te leren kennen via sociale media of games. Hier zijn een aantal tips om het leuk te houden voor jezelf én voor anderen:
- Doe online niets wat je in het echte leven ook niet zou doen.
- Kies voor een privéaccount waarop alleen mensen die je kent jouw berichten kunnen zien. Wil je toch iets posten over je favoriete artiest, hobby of serie? Maak dan een apart fanaccount aan. Hierop deel je geen persoonlijke informatie, maar alleen posts over het onderwerp waar je fan van bent.
- Spreek een keer in het echt af. Doe dat op een plek waar veel volwassenen zijn, of neem een volwassene mee.
- Gebeurt er iets vervelends in de chat of online? Ga dan weg. Negeer beledigingen, discriminatie en seksuele opmerkingen. Post zelf geen lompe berichten of bedreigingen. Kwets of beledig anderen niet, hoe grappig het ook lijkt.
- Als je online gepest of lastiggevallen wordt en je je ongemakkelijk of bedreigd voelt, praat er dan met iemand over die je vertrouwt. Het is niet jouw schuld en je hebt het niet zelf uitgelokt. Bewaar screenshots als bewijs.
Lees meer over alles dat met vervelend online gedrag te maken heeft op helpwanted.nl.
Deze pagina’s van JouwGGD vind je misschien ook interessant:
- Hoe maak ik nieuwe vrienden
- Online pesten
- Nepnieuws of fake-nieuws
- Privacy op internet
- Naaktfoto’s en filmpjes versturen (sexting)
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.