Ik heb angsten
Iedereen is wel eens bang. Dat is heel normaal. Maar wat als je bang bent terwijl er eigenlijk niets aan de hand is, of dat je steeds bang bent dat er iets kán gebeuren? Soms kun je er niet van slapen, omdat je er de hele tijd mee bezig bent. Wat kun je doen tegen angst of een paniekaanval?
Hoe kun je omgaan met angst?
- probeer te ontspannen, bijvoorbeeld door op een rustig plekje ademhalingsoefeningen te doen
- praat erover met iemand die je vertrouwt, met een vriend of vriendin, je ouders, of een docent op school
- je kunt ook chatten met JouwGGD.nl
Is het angst of een paniekaanval?
Bij een paniekaanval heb je last van lichamelijke klachten, zoals: hartkloppingen, zweten, trillen, het gevoel dat je stikt, buikpijn, misselijkheid, duizeligheid, of het gevoel dat je niet meer jezelf bent.
Als je ergens zo bang voor bent dat je paniekaanvallen krijgt, heb je misschien last van een angststoornis.
Wat als je de angst of paniek niet meer de baas bent?
Krijg je de hele tijd paniekaanvallen en heeft het veel invloed op je leven? Dat je bijvoorbeeld niet meer naar school kunt? Dan is het goed om met je huisarts te praten. Die kan je dan doorverwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in het helpen van jongeren. Deze hebben zwijgplicht; ze mogen niets doorvertellen aan je ouders of je school.
Zelftest
Wil je meer weten over angst en een zelftest doen? Op deze website krijg je meer informatie en vertellen ook andere jongeren over hun angst.
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.