Gamen
Gamen is leuk, ontspannend en leerzaam. Je kan het alleen of samen met je vrienden doen. Wat zijn de voordelen van gamen? En wanneer game je te veel?
Wat zijn de voordelen van gamen?
Als je gamet, ben je vaak erg geconcentreerd. Je komt daardoor in een flow, je denkt niet meer aan school of andere dingen in je dagelijks leven. Dat zorgt voor ontspanning.
Het spelen van games is niet alleen ontspannen, je leert er ook veel van. Bijvoorbeeld goed en snel nadenken en snel reageren. Ook wordt de coördinatie tussen je ogen en handen steeds beter.
Doordat je soms wint en soms verliest leer je omgaan met emoties. Bijvoorbeeld met frustratie of boosheid. Je leert ook door te zetten als het even niet goed gaat.
Tot slot kan gamen ook goed zijn voor je Engels, als je een Engelstalige game speelt.
Welke soorten games zijn er?
Er zijn verschillende soorten games. Van iedere soort leer je weer wat anders. We geven drie voorbeelden.
In simulatiegames speel je activiteiten uit het echte leven na. Je bestuurt bijvoorbeeld een auto of je bouwt een stad. Of je speelt een sportspel, zoals voetbal. Je verbetert hiermee je ruimtelijk inzicht en je leert snel reageren.
In strategiegames moet je strategisch kunnen spelen. Dat wil zeggen dat je goed moet plannen en slimme beslissingen moet nemen om verder te komen of het spel te kunnen winnen. Je leert hierdoor problemen oplossen en vooruit denken. Ook creativiteit is hierbij belangrijk.
In adventuregames en role-play games ben je een personage of karakter in een virtuele omgeving. Je verkent de wereld en overwint allerlei obstakels. Je leert je verplaatsen in een ander, maar ook plannen en strategisch denken.
Is gamen sociaal?
Gamen heeft ook sociale voordelen. Als je samen met anderen gamet, leer je makkelijk online nieuwe mensen kennen, soms van over de hele wereld. Omdat je allebei van dezelfde game houdt, heb je vaak al snel leuke chatgesprekken en leer je om goed samen te werken. Ook kun je veel plezier hebben als je samen op de bank met vrienden gamet of via een headset contact hebt.
Is gamen verslavend?
In games zitten allerlei prikkels verwerkt die ervoor zorgen dat je door wil spelen. Bijvoorbeeld bepaalde beloningen of mogelijkheden om te groeien. Dat zorgt ervoor dat je hersenen dopamine aanmaken. Door dat stofje voel je je prettig en tevreden.
Het is daardoor soms lastig om te stoppen. Aan sommige games blijf je ook denken als je niet speelt. Je kunt je dan niet goed concentreren op andere dingen.
Als het gamen je dagelijks leven veel beïnvloedt, dan kun je verslaafd raken. Let op als je deze dingen herkent:
- Je spreekt steeds minder met vrienden af in de ‘echte wereld’.
- Je sport minder of hebt geen andere hobby’s dan gamen.
- Je komt je weinig buiten.
- Je maakt je je huiswerk niet.
- Je voel je je erg geïrriteerd als je moet stoppen.
- Als je je rot voelt of eenzaam, ga je gamen, in plaats van met iemand te praten over hoe je je voelt.
Geldt dit voor jou? Probeer dan te minderen of zoek hulp. Dat kan bijvoorbeeld bij de Gamen Infolijn. Je kan hen iedere werkdag bellen op 0900-1995, mailen of chatten.
Lees hier meer over gameverslaving.
Hoe houd je gamen gezond?
Gamen is leuk en ontspannen. Hoe zorg je ervoor dat gamen leuk en gezond blijft?
- Zorg ervoor dat je pas gaat gamen als je je huiswerk en andere taken gedaan hebt. Dan is het gamen een soort beloning en je hebt iets om naar uit te kijken. Dat maakt het gamen leuker.
- Zorg dat je je tijd goed verdeelt tussen slapen, leren, sport, contact met je vrienden en andere hobby’s.
- Maak game-afspraken met jezelf, en met anderen, bijvoorbeeld je ouders. Dat helpt om op tijd te stoppen.
- Koop niet te snel dingen die in de game aangeboden worden. Je denkt misschien dat het spel beter gaat als je iets koopt, maar vaak is dat niet zo. Je kunt je geld niet terugkrijgen als je eenmaal iets gekocht hebt.
- Heb je veel discussie met je ouders over gamen? Leg uit waarom je het gamen zo leuk vindt of laat ze eens meekijken of meespelen. Zo krijgen ze misschien meer interesse en gaan ze je misschien beter begrijpen.
- Zorg ervoor dat gamen je dagelijkse leven niet zo beïnvloedt dat je school, vriendschappen of familie eronder lijden.
- Wees voorzichtig met wat je over jezelf vertelt als je met mensen gamet die je niet kent. Je weet in de digitale wereld nooit zeker of diegene wel is wie hij of zij zegt dat hij is.
In dit filmpje vertellen YouTubers hoe zij gamen gezond houden:
Hier lees je meer over verantwoord gamen.
Game ik te veel?
Wil je weten of jouw game-gedrag uit de hand loopt? Op deze sites kun je testen of je te veel gamet:
Meer lezen over de voor- en nadelen van gamen?
- Kijk op Gameninfo
- Kijk op Digitale balans
Deze pagina’s van JouwGGD vind je misschien ook interessant:
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.