Hiv en aids
Wat is hiv?
Hiv staat voor humaan immunodeficiëntievirus. Het is een virus dat je afweer verzwakt, waardoor je ziekteverwekkers slechter kan bestrijden. Hiv blijft na infectie altijd in je lichaam, maar met medicijnen kan je lang en gezond leven. Veel mensen weten niet hoe je het kan krijgen en er is nog een taboe rondom het onderwerp. Daarom dit artikel, zodat je er wat meer over leert. Het is goed om te weten dat in iedere regio een soa-poli is waar je anoniem een gesprek kan voeren, en je anoniem kan laten testen.
Hoe krijg je hiv?
Je krijgt hiv niet van tongzoenen, handen schudden, omhelzen of wc-brillen. Je hoeft dus niet bang te zijn om om te gaan met iemand die hiv heeft.
Je kan wel hiv krijgen van:
- Onveilige seks. Als je geen condoom gebruikt, kan het virus zich verspreiden, via (menstruatie)bloed, sperma of vaginaal vocht. De kans op hiv is bij anale seks groter dan bij vaginale seks. Daarom loop je meer risico als je als man seks hebt met mannen.
- Bloedcontact. Bijvoorbeeld door naalden te delen, een tatoeage laten zetten in een land waar dit niet veilig is, of bloed krijgt in een ziekenhuis in het buitenland. Niet in alle landen wordt dit bloed getest op hiv.
Wat is het verschil tussen hiv en aids?
Hiv is de naam van het virus, het geeft niet altijd klachten. Maar als het virus zich eenmaal ontwikkeld heeft, en je (ernstig) ziek wordt, spreek je van aids. Mensen met aids krijgen vaak zeldzame ziekten, die anderen bijna nooit hebben. Dit komt omdat het afweersysteem niet meer goed werkt. Hoe snel dit gaat is afhankelijk van veel dingen, zoals gezonde voeding, leefomstandigheden, en je persoonlijke gezondheid.
Kan je ook besmet worden als iemand hiv-medicijnen gebruikt?
Nee. Als iemand met hiv zijn/haar medicijnen goed inneemt, kan diegene het virus niet meer overdragen. Ook niet door onveilige seks.
Wat merk je van hiv?
In het begin merk je meestal niet dat je hiv hebt opgelopen en kan je het dus doorgeven zonder dat je het weet. Het kan jaren duren voordat je er iets van merkt. Daarom is het belangrijk om je regelmatig te testen als je in de risicogroep valt en je ertegen te beschermen door condooms of Prep te gebruiken.
Sommige mensen krijgen drie tot zes weken na de infectie griepachtige verschijnselen. Dit noem je ook wel ‘acute hiv’. Deze infectie gaat gepaard met koorts, spierpijn, keelpijn, opgezette lymfeklieren en een gevoel van malaise. Twijfel je of je hiv zou kunnen hebben? Laat je testen!
Wat kan ik doen als ik risico heb gelopen?
Als je onbeschermde seks hebt gehad en je denkt dat je daarbij misschien besmet bent met hiv, bel dan direct (binnen 72 uur) met de Soa-polikliniek van de GGD voor advies. In het weekend ga je naar de huisartsenpost of de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Samen kun je bespreken of je hiv remmende medicatie nodig hebt, ook wel PEP genaamd. Als je hier binnen 72 uur mee start, dan kan het een hiv-besmetting voorkomen.
Hoe kan ik hiv voorkomen?
Een condoom is een goede bescherming tegen hiv. Daarnaast is er PrEP (Pre-Expositie Profylaxe). PrEP is een medicijn dat een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. Meer info hierover kun je vinden op Sense.
Wat moet ik doen als ik het eenmaal heb?
Voor hiv krijg je medicijnen van je arts in het ziekenhuis. Hoe eerder je daarmee begint, hoe beter. Je wordt dan niet ziek. En je kunt hiv niet doorgeven aan anderen. Je kunt niet genezen van hiv. Maar als je medicijnen slikt kun je er goed mee leven. Medicijnen tegen hiv heten hiv-remmers. Je kan ook je kinderwens nog uit laten komen.
Slik je geen medicijnen? Dan kun je heel ziek worden. Je kunt bijvoorbeeld aids krijgen.
Het is voor iedereen anders om te leven met hiv. Je kan bij jongpositief kijken hoe anderen er mee omgaan.
Het is natuurlijk ook belangrijk om degenen met wie je seksueel contact gehad hebt, te vertellen dat zij risico hebben gelopen. Dit kan op verschillende manieren: de soa-poli kan je hier vaak mee helpen. Zij kunnen het aan je contacten vertellen, je kan anoniem waarschuwen of je kan het je contacten persoonlijk vertellen.
Moet ik het aan anderen vertellen?
Iedereen gaat er anders mee om. Het is helemaal aan jou. Het kan zijn dat het meer stress oplevert om het te vertellen dan om het voor je te houden. En die keuze kan over een jaar anders zijn. Uit onderzoek van de hiv-vereniging blijkt dat 1 op de 10 mensen het aan niemand vertelt, en een derde juist aan iedereen. Als de reacties positief zijn, is het heel fijn om het te delen, maar angst voor de reactie is niet gek. Vooral omdat er nog zo’n taboe op is. Je kan bij jezelf nagaan wie in jouw vrienden-/familiekring voor jou veilig voelt. Of je kan online op zoek gaan naar een hiv-positieve gemeenschap.
Voor alle duidelijkheid, je bent niet verplicht om iemand te vertellen dat je hiv hebt. Ook niet op je school, de crèche, je werk of aan je huisarts, sekspartner, specialist en bedrijfsarts. Het kan natuurlijk voor jezelf wel goed zijn om het je arts te vertellen, omdat hiv een rol kan spelen bij eventuele klachten.
En als je je medicijnen goed inneemt, kan je het niet aan iemand overdragen.
Interview van Sense Talk: Jong en hiv- positief zijn: hoe is dat?
Hiv-positief zijn: wat houdt dat in? Leef je dan met een geheim of kun je er open over zijn? Welke invloed heeft het op je seksleven? En wat betekent n=n? Over deze vragen gaan we in gesprek met Tim (24) en Adrian (26).
Kies je favoriete platform en luister:
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.