Is deze relatie onveilig?
In een liefdesrelatie moet je jezelf kunnen zijn en moet je je veilig voelen. Als je je niet veilig voelt in jouw relatie is het belangrijk om hier iets aan te doen.
Praat met je partner
In een onveilige relatie kan er van alles aan de hand zijn. Misschien geeft de ander jou het gevoel dat alles wat je doet fout is, mag je niet omgaan met de mensen waar je graag mee omgaat of wordt je continue gecontroleerd.
Dit zijn kenmerken van een ongezonde relatie of zelfs van emotionele mishandeling. Praat hierover met je partner. Geef aan waar je last van hebt, hoe je je hierbij voelt en wat er moet veranderen. Als jij je grenzen aangeeft, kan je partner hier rekening mee houden. Let hierbij op hoe je partner hierop reageert. Als hij/zij je grenzen helemaal niet serieus neemt, is dit een ‘red flag’, oftewel: een waarschuwingssignaal dat diegene misschien niet goed voor je is.
Schaamte of schuldgevoel
Vind je het lastig om hier met je partner over te praten, praat er dan met iemand anders over die je vertrouwt. Ook dit kan lastig zijn, bijvoorbeeld omdat je je schaamt of omdat je je schuldig voelt. Bedenk dat er niets is om je voor te schamen en dat je niet de enige bent die hier mee te maken heeft. Ook kan het zo zijn dat als je IN de relatie zit, je de woorden van de ander helemaal gelooft. En door er met mensen buiten je relatie over te praten, kan je beter zien wat er wel en niet goed is aan de relatie.
Stop op tijd met de relatie
Verbetert de situatie niet? Zorg dan dat je op tijd de relatie verbreekt. Door met mensen in je omgeving hierover te praten voel je je sterker en sta je steviger in je schoenen. Ook kan je anoniem chatten hier op JouwGGD. Dat kan helpen om je situatie helder te krijgen voor jezelf.
Meer informatie
Op Fier.nl kan je meer lezen over onveilige relatie en kan je 24/7 terecht met je vragen.
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.