Thuis een andere cultuur

Thuis een andere cultuur 

Als je ouders uit een andere cultuur komen dan de Nederlandse, groei je vaak op in twee verschillende culturen. Thuis kunnen er andere gebruiken zijn dan op school, op straat, onder vrienden en in je verdere omgeving. Dat heeft leuke kanten, maar soms ook lastige kanten. 

Hoe ga je om met cultuurverschillen thuis en buitenshuis? 

Er is niet één goede manier om met cultuurverschillen om te gaan. Met het ene verschil kun je makkelijker omgaan dan met het andere. En sommige verschillen vind je juist leuk, andere niet. Uiteindelijk gaat het erom dat jij een fijne manier vindt om met de cultuurverschillen om te gaan en je je plek vindt in de samenleving. 

Ik heb last van cultuurverschillen 

Zijn de cultuurverschillen zo groot dat je er last van hebt? Praat erover met elkaar. Bijvoorbeeld met je ouders. Zij hebben niet altijd door dat de verschillen tussen thuis en buiten moeilijk zijn om mee om te gaan. Vertel over concrete situaties, dan kunnen ze zich misschien beter in je inleven. 

Ook vrienden en vriendinnen staan niet altijd stil bij jouw ervaringen met cultuurverschillen. Vertellen wat je meemaakt en voelt helpt! Ook al denk je misschien dat jij het buitenbeentje bent: het lucht op, en de ander begrijpt je beter.  

Vind je het moeilijk om er thuis of met je vrienden over te praten? Heb je het idee dat je ouders je niet begrijpen? Praat er dan met iemand anders over. Zoals je mentor op school, een familielid, of chat met JouwGGD

Tegen welke problemen kun je aanlopen? 

Jongeren die opgroeien in twee verschillende culturen geven aan dat ze zich soms buitengesloten voelen en zich anders voelen dan de rest. 

Sommige jongeren worden gediscrimineerd, gepest en worden raar aangekeken. 

Thuis kun je last hebben van onbegrip. Bijvoorbeeld over relaties, je kleding en regels. Je ouders accepteren bijvoorbeeld je relatie niet, hebben een sterke mening over iets wat jij heel normaal vindt., of ze staan negatief tegenover LHBTIQA+

Soms kunnen opvattingen tussen de buitenwereld en thuis botsen. Of je krijgt opmerkingen naar aanleiding van actuele gebeurtenissen die iets te maken hebben met jouw achtergrond.  

Omgaan met cultuurverschillen – 5 adviezen van onze jongerenadviseurs 

  1. Trek je echt niets aan van andermans opmerkingen 
  1. Zoek vrienden die dezelfde cultuur delen, zodat je ook het gevoel van gemeenschap kan creëren. 
  1. Zoek vrienden die jou waarderen, ondanks, of juist omdat je andere gewoontes hebt. 
  1. Sta open voor andere meningen, luister naar anderen en vertel je verhaal. 
  1. Je mag trots zijn op wie je bent en welke cultuur je hebt. En als anderen raar opkijken, schaam je niet, maar leg ze je cultuur uit. Dan kunnen ook zij zien hoe mooi de verschillen eigenlijk zijn. 

Ons team van jongerenadviseurs adviseert de GGD over allerlei onderwerpen. Ze doen onderzoek onder jongeren en geven tips via JouwGGD.nl. 

Deze onderwerpen op JouwGGD vind je misschien ook interessant 

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.