Grenzen stellen

Mijn ervaring met grenzen stellen: de eerste keer ‘nee’ zeggen 

Het verhaal van Isa (16) 

Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik echt ‘nee’ zei, met mijn hart bonzend in mijn keel en mijn handen een beetje klam. Het was een warme zomerdag, en mijn vrienden nodigden me uit om mee te gaan naar een feestje waar iedereen leek te zijn. Normaal gesproken zou ik meteen enthousiast ‘ja’ hebben gezegd, niet omdat ik perse veel zin had, maar gewoon om erbij te horen. Maar dit keer voelde ik dat ik mijn grens moest aangeven. 

Ik had namelijk al een drukke week achter de rug en voelde de vermoeidheid door mijn hele lichaam. Een dagje rust was alles wat ik wilde. Toch voelde ik groepsdruk: de druk om mee te gaan, om niet buiten de groep te vallen. Maar ergens diep van binnen wist ik ook dat het oké was om voor mezelf te kiezen. 

Toen het verzoek kwam, haalde ik diep adem en zei ik: ‘Nee, bedankt, jongens. Ik waardeer het aanbod, maar ik heb echt een rustdag nodig.’ De reacties waren gemengd, variërend van begrip tot lichte teleurstelling. Het voelde ongemakkelijk, maar tegelijkertijd bevrijdend. Ik had voor mezelf gekozen, en dat gaf een gevoel van empowerment dat ik niet had verwacht. 

Die avond bracht ik door met rusten. Ik luisterde naar mijn favoriete muziek en genoot van de stilte. Ik besefte dat mijn behoeften er ook toe deden en dat ‘nee’ zeggen niet betekende dat ik buiten de groep viel. Het was een belangrijke stap naar zelfrespect en het begrijpen van mijn eigen grenzen. 

In de dagen die volgden, merkte ik een verandering in mijn houding. Ik voelde me sterker, meer in balans. Het was alsof ik een nieuwe vaardigheid had ontdekt die mijn welzijn en zelfvertrouwen verbeterde. ‘Nee’ zeggen was niet langer iets om bang voor te zijn, maar eerder een krachtige uiting van zelfliefde. 

Vanaf die dag besloot ik vaker ‘nee’ te zeggen als het nodig was. Het werd een soort zelfzorgmantra, een herinnering dat het oké was om voor mezelf op te komen en mijn eigen behoeften te respecteren. En met elke ‘nee’ die ik zei, voelde ik mezelf sterker worden. Ik zette voortaan vaker mijn eigen koers uit, zelfs als dat betekende dat ik af en toe buiten de gebaande paden moest gaan. 

Isa (16 jaar) 

Deze informatie vind je misschien ook interessant: 

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.