Psychische problemen bij je familie
Een psychische ziekte van een van je familieleden beïnvloedt ook jouw leven. Let goed op jezelf en praat erover. Je bent niet de enige.
Ligt je moeder overdag depressief in haar bed? Of is je vader bang om de straat op te gaan en kan hij nergens met je naartoe? Als één van je ouders of andere familieleden psychische problemen heeft, dan beïnvloedt dat ook jouw leven. Dat kan moeilijk zijn.
Onvoorspelbaar gedrag
Er zijn in Nederland 1,2 miljoen kinderen en jongeren die opgroeien in een gezin waar een ouder psychische problemen heeft. Dat heeft vaak grote gevolgen.
Familieleden met een psychische ziekte kunnen zich onvoorspelbaar gedragen. Misschien durf je nooit vrienden mee naar huis te nemen omdat je niet weet hoe je ouder zich voelt en reageert? Stel dat je moeder haar medicijnen niet ingenomen heeft? Of dat je vader opnieuw in een psychose raakt en stemmen hoort?
Het kan zijn dat je het liefst zo weinig mogelijk thuis, omdat je je daar niet veilig of niet op je gemak voelt.
Ik voel me schuldig
Als je een ouder hebt met psychische problemen, ben je waarschijnlijk vaak bezig met hoe het met hem of haar gaat. Maar het is ook belangrijk om stil te staan bij hoe het met jou gaat.
Hoe voel jij je? Ben je boos, verdrietig of voel je je goed? Hoe ga je om met spanningen? Heb je vertrouwen in jezelf en in anderen? Vaak wisselen gevoelens elkaar af. Het ene moment ben je boos op je vader of moeder, het volgende moment heb je spijt van je boosheid omdat je weet dat hij of zij er ook niets aan kan doen. Daarna ben je weer boos op jezelf omdat je je schuldig voelt.
Deze dubbele gevoelens zijn heel normaal, maar wel lastig. Misschien helpt het als je bedenkt dat je tegelijkertijd van je familie kunt houden én van hun gedrag kunt balen.
Het is belangrijk dat je je realiseert dat je je ouders niet kunt helpen. Daar zijn professionele hulpverleners voor nodig. Gelukkig zijn er verschillende soorten behandelingen voor mensen met psychische problemen.
Wat kan dit voor mij betekenen?
Misschien ben je een optimist, heb je zelfvertrouwen, haal je goede cijfers op school en heb je een aantal goede vrienden of vriendinnen? Of heb je een goede band met de ouder die niet ziek is? Dan kan je moeilijke situaties vaak beter aan en heb je niet zo’n last van de ziekte van je ouder.
Het is in elk geval belangrijk dat je met iemand die je vertrouwt kunt praten over je thuissituatie en je gevoelens. Je leert dan vaak (nog) beter met de situatie om te gaan. En je kunt misschien voorkomen dat jij je erg rot gaat voelen of ook psychische problemen krijgt.
Soms helpt het om meer over de ziekte van je ouder te lezen of online voorlichtingsfilmpjes te bekijken. Dan begrijp je beter waardoor bepaald gedrag ontstaat.
Op www.kopstoring.nl vind je filmpjes, verhalen en andere informatie voor, over en door jongeren met een ouder met psychische problemen.
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.