Ruzie en geweld tussen ouders
Alle ouders maken wel eens ruzie met elkaar. Maar zijn er bij jou thuis vaak heftige ruzies? Wat voor effect kan dat op jouw hebben? En wat kun je doen?
Last van ruzie ouders
Als er bij jou thuis vaak geschreeuwd, gescholden en/of geslagen wordt, is dat heftig voor je. Of misschien praten je ouders juist niet met elkaar, wat ook veel spanning geeft.
Het regelmatig zien of horen van ruzies tussen je ouders of verzorgers is een vorm van mishandeling. Het wordt ook wel huiselijk geweld genoemd.
Gevolgen van huiselijk geweld
Ruzie en geweld tussen je ouders kan je bang en verdrietig maken. Er hangt vaak spanning in huis, ook als er geen ruzie is. Je weet nooit hoe de sfeer is, en de sfeer zomaar kan omslaan. Dat geeft je een onveilig gevoel.
Je neemt misschien liever geen vrienden of vriendinnen mee naar huis. Of je zorgt zelf dat je vaak weg bent.
Later kun je last krijgen van concentratieproblemen en angsten. Het kan ook dat je zelf juist heel snel boos wordt. Je kan het moeilijk vinden om mensen te vertrouwen.
Ruzie is niet jouw schuld
Je kan denken dat de ruzies door jou komen. Of dat als jij je maar rustig houdt, er geen ruzie komt. Je durft bijvoorbeeld niet meer te zeggen waar jij zelf mee zit, omdat je je ouders niet tot last wil zijn.
Maar ruzie tussen je ouders is nooit jouw schuld. Jij bent niet verantwoordelijk voor het gedrag van je ouders. Ook niet als de ruzies bijvoorbeeld over jou gaan of over opvoeden.
Je ouders maken vaak ruzie, wat kun je doen?
Je kunt je schamen voor de ruzies thuis. Daardoor durf je er misschien niet over te praten. Je wil het geheim houden, en juist dat maakt je eenzaam.
Toch helpt het om erover te praten. Probeer je ouders duidelijk te maken dat je er veel last van hebt.
Het kan heel moeilijk zijn dit met hen te bespreken. Lukt het niet om het met je ouders te bespreken, praat er dan met iemand anders over. Bijvoorbeeld met een familielid, een leraar of lerares, een ouder van een vriend of vriendin, of iemand anders die je vertrouwt.
Praten lucht vaak al op. En misschien kom je samen tot een oplossing. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Ouders en verzorgers kunnen geholpen worden om met hun boosheid om te gaan. En voor jou kan het ook helpen om er met iemand over te praten.
Is er niemand in je omgeving waarmee je over de ruzies kan praten? Dan kun je altijd bellen of chatten met:
• de Kindertelefoon, voor iedereen tussen de 8 en 18 jaar
• Alles Oké, voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar
• Veilig Thuis, voor iedereen
Je kunt ze anoniem bellen of chatten, dus zonder zij erachter komen wie je bent. Ze luisteren naar je, geven advies en bekijken samen met jou wat je kunt doen.
Deze pagina’s van JouwGGD vind je misschien ook interessant:
• Ik word mishandeld
• Ik ben seksueel misbruikt
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.