Uit de kast komen
Val jij op jongens, of op meisjes? Of op allebei? Voel je je een jongen, terwijl je als meisje bent geboren, of andersom? Wil jij je uiterlijk en kleding niet af laten hangen van je geslacht?
Vroeger bestonden alleen de termen hetero of homo, lesbisch of bi. Tegenwoordig zijn die grenzen veel minder strikt. En zijn steeds meer mensen open over op wie ze vallen, hoe ze zich voelen en hoe ze zich willen kleden en uiten.
De afkorting LHBTIQA+ is een verzamelnaam voor al die verschillende gevoelens, lichamelijke vormen en uitingen. We vertellen hier waar iedere letter voor staat. Maar nu wil je het misschien ook graag aan mensen vertellen. Hoe kan je dit doen?
Waarom vertellen?
Als je jouw seksuele voorkeur geheim houdt, is het lastig om jezelf te zijn in het contact met anderen. Het is fijn als je jouw romantische en seksuele gevoelens kunt uiten aan iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld omdat het je helpt bij het maken van keuzes. Je bent natuurlijk niet verplicht om te vertellen of je op jongens, meisjes of beiden valt. Jouw seksuele voorkeur is persoonlijk.
Bedenk aan wie je het als eerste wilt vertellen. Iemand die positief reageert en het niet meteen aan iedereen doorvertelt.
Vertellen aan iedereen?
Je hoeft het natuurlijk niet aan iedereen te vertellen, ook niet op school. Je kunt er ook voor kiezen om het alleen te vertellen aan de mensen die jij belangrijk vindt en die je vertrouwt.
Vertellen aan je ouders
Sommige jongeren vinden het heel gemakkelijk: ze stappen gewoon op hun ouders af en vertellen het. Maar misschien vind jij het juist het moeilijkst om voor je ouders uit de kast te komen. Bereid goed voor wat je wilt zeggen: schrijf het op en oefen het alvast. Kies een rustig moment voor het gesprek. En laat je ouders wennen aan het idee, geef ze de tijd.
Je kunt ervoor kiezen om je ouders op een creatieve manier te vertellen dat je homo- of biseksueel bent. Bijvoorbeeld door hen een mooie brief of een e-mail te sturen, een kunstwerk te maken of cake of koekjes te bakken. Denk hier maar eens aan: hoe zou jij leuk nieuws op een ludieke manier aan je ouders vertellen? Als je nieuws positief brengt, dan wordt het vaak positiever ontvangen.
Invloed van geloof en cultuur
In sommige religies of culturen worden homo- en biseksualiteit minder geaccepteerd. Als dit in jouw omgeving het geval is, dan kan het extra lastig zijn om te vertellen dat je homo, lesbisch of bi bent. Je kunt je ook erg eenzaam voelen. Misschien ben je bang voor de reactie van je ouders of familie. Of je accepteert jouw homo- of biseksuele gevoelens niet omdat de mensen om jou heen zeggen dat deze ‘verkeerd’ zijn. Of misschien ben je bang om je ouders teleur te stellen. Op Sense.info staan verhalen van leeftijdsgenoten die dit hebben meegemaakt.
Televisieprogramma ‘Uit de kast’
Ken je dit televisieprogramma? Hierin worden jongeren gevolgd die hun familie en vrienden vertellen dat zij homo, – lesbisch of biseksueel zijn. Je kunt het bekijken op Kro-ncrv.nl. Misschien krijg je daardoor ideeën over hoe je zelf uit de kast wilt komen.
Als je het nog niet wilt vertellen
Als je nog niet uit de kast wilt komen is dat niet erg. Zoek eerst meer informatie op of praat eens met een goede vriend(in) over homo- en biseksualiteit in het algemeen, zonder over jouw gevoelens te spreken. Vind je dat lastig, maar wil je wel over een coming out praten, bel of chat dan anoniem met Switchboard (020-6236565) of hier met JouwGGD!
Probeer je geen zorgen te maken
Het is lastig om je geen zorgen te maken over een coming out, maar het blijven je ouders en je vrienden. En of jij nou op jongens of meisjes valt: het verandert niets aan jouw persoonlijkheid.
Kijk ook eens bij:
- Outway.nl – advies, info en activiteiten voor LGBT’s
- Jong&Out.nl – een online jongerencommunity voor LGBT’s
- Iedereenisanders.nl – info en tips over ‘anders’ zijn
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.