Gratis HPV-prik voor 19 t/m 26 jarigen

Jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 kunnen een gratis vaccinatie halen tegen HPV. Begin dit jaar ontving deze doelgroep een uitnodiging hiervoor. De HPV-prik is alleen in 2023 gratis. Alleen twee prikken zorgen voor langdurige bescherming tegen

HPV en daar moet voldoende tijd tussen zitten. Een eerste prik voor 1 augustus is daarom noodzakelijk om de vaccinatieserie zonder kosten af te ronden in 2023. 

Waar kun je terecht in onze regio?

  • Vaccinatielocatie Eindhoven: Parking Antoon Coolenlaan 5
  • Pop-up vaccinatielocatie Helmond: Scheepsboulevard 2

Check de openingstijden op onze website.

Een afspraak maken mag (via hpvafspraak.nl) , maar is niet nodig. Een ID meebrengen is wel nodig.

Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker

HPV is een zeer besmettelijk en veelvoorkomend virus, waar acht op de tien mensen mee geïnfecteerd raken. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op, maar soms blijft het langer in de cellen aanwezig en kan na jaren (een voorstadium van) kanker ontstaan. Er zijn meer dan honderd typen HPV, waaronder een aantal varianten met een hoog risico op kanker. De HPV-typen 16 en 18 zijn het meest gevaarlijk, samen veroorzaken ze zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker en het grootste gedeelte van de andere HPV-kankers. Het vaccin dat in het Rijksvaccinatieprogramma wordt aangeboden, beschermt tegen deze twee typen. Vaccinatie draagt ook bij aan de bescherming van de gehele bevolking via groepsimmuniteit doordat het virus zich minder makkelijk kan verspreiden. Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 1.500 mensen kanker door HPV, het gaat dan om zo’n 1.100 vrouwen en circa 400 mannen.

Meer informatie

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio