Op jezelf wonen

Zelf weten wat je eet, wanneer je opruimt en hoe laat je thuiskomt. Op jezelf wonen is leuk en leerzaam, maar kan ook best spannend zijn. Als je je goed voorbereid, heb je een fijne start.

Hoe kom ik aan een woning?

Wil je op kamers in een studentenhuis? Of zoek je een appartement, eventueel om te delen met vrienden? Wil je een woning huren, of misschien zelfs kopen? We zetten de verschillen op een rijtje.

Op kamers

Als je gaat studeren, kun je op kamers gaan in een studentenhuis. Je huurt dan een kamer in een huis. Je deelt meestal de keuken, douche en de wc met je huisgenoten.

Hoe kom ik aan een kamer?

  • Schrijf je in op speciale websites voor (studenten)kamers. In grote steden heb je vaak een stichting voor studentenhuisvesting (ssh). Als je googelt op ‘Stichting Studentenhuisvesting + naam stad’ vind je vanzelf de juiste websites. Ook op de websites van universiteiten en hogescholen staat vaak informatie over huisvesting voor studenten.
  • Kijk op sociale media of platforms zoals kamernet.nl, kamers.nl, pararius.nl, sshxl.nl of room.nl.
  • Vertel aan zoveel mogelijk mensen dat je een kamer zoekt. Zet oproepen op sociale media. Er zijn namelijk veel studentenhuizen waar de bewoners zelf nieuwe huisgenoten zoeken of mensen die een kamer in hun huis verhuren.

Hospiteren

Komt er een kamer vrij? Dan ben je meestal niet de enige die interesse heeft. Studentenhuizen houden daarom vaak een hospiteeravond. Op zo’n avond nodigen de bewoners de geïnteresseerden uit. Soms worden alle geïnteresseerden tegelijk uitgenodigd, maar soms ook iedere geïnteresseerde apart.

Hospiteren betekent dat je langskomt en iets over jezelf vertelt. Dat is best spannend, tegenover mensen die je nog niet kent. Bedenk dat bijna iedereen het spannend vindt. En dat de bewoners zelf ook moesten hospiteren. Ze weten dus hoe het is. En vergeet niet om zelf ook vragen te stellen! Want ook jij moet je thuis voelen bij je toekomstige huisgenoten.

Word je afgewezen? Probeer niet onzeker te worden, want dit gebeurt veel jongeren. Ruim een kwart van de studenten moet vijf keer of zelfs vaker hospiteren voordat ze een kamer vinden.

De belangrijkste tip bij hospiteren is: blijf vooral jezelf! Je vindt uiteindelijk echt wel een kamer.

Een huurhuis

Een woning van de woningbouwvereniging heet ook wel sociale huurwoning. Om een sociale huurwoning te huren, moet je vaak lang op een wachtlijst staan. Dus: schrijf je snel in. Dat kan bij woningcorporaties in de gemeente waar je wil wonen. Meestal kun je je vanaf 18 jaar inschrijven, in sommige gemeenten al vanaf 16 jaar.

Op deze site van de overheid vind je meer informatie over het vinden van een sociale huurwoning.

Je kunt ook een huis of appartement huren van een persoon of bedrijf. Dat heet huren in ‘de vrije sector’. Dat is vaak duurder dan een sociale huurwoning, omdat daar geen maximale huurprijs voor geldt.

Let op bij de huurprijs!

Vaak staat de kale huurprijs in het contract, en komen daar nog kosten bij die je per maand extra betaalt. Dat zijn bijvoorbeeld kosten voor gas, water, licht, televisie, internet en belastingen.

Tip: schrijf je snel in! Weet je al in welke gemeente je (later) wil wonen? Schrijf je dan in. Op veel sites kan dat al vanaf dat je 16 jaar bent. Want hoe langer je ingeschreven staat, hoe meer kans je maakt op een kamer of woning.

Huurtoeslag
Als je huurtoeslag krijgt, dan betaalt de overheid een stukje van je huur. Of je huurtoeslag krijgt, hangt af van je situatie. Bijvoorbeeld of je alleen woont en hoe hoog je inkomen en de huur is.

Op deze website van de belastingdienst vind je meer informatie en kun je een proefberekening maken.

Een huis kopen

Wil je weten of je kunt kopen of huren? Bekijk hier de checklist.

Op jezelf wonen: wat kost het?

Om alles te kunnen betalen, kun je een bijbaantje en/of een studielening nemen.

Het is slim om vooraf een begroting te maken. Een begroting is een overzicht van alle kosten die je gaat maken, en alle inkomsten die je binnen krijgt. Zo kun je zien hoeveel geld je iedere maand nodig hebt.

Op nibud.nl vind je een handig formulier om je begroting te maken.

Op deze pagina’s vind je nog veel meer informatie over geldzaken als je op jezelf gaat wonen:

Wat moet ik allemaal regelen?

Je moet best veel regelen als je op jezelf wil gaan wonen. Bijvoorbeeld je inschrijven voor een woning, verzekeringen regelen, studiefinanciering aanvragen, zorgen voor meubels en andere spullen.

Het kan zo veel lijken, dat je denkt: laat maar! Maar er zijn gelukkig veel sites waarop precies staat wat je stap voor stap moet doen.

Kijk bijvoorbeeld op:

Vraag ook hulp aan je ouders, of aan anderen die al op zichzelf wonen. Je hoeft niet alles in je eentje voor te bereiden.

Nieuwe huisgenoten

Je hebt thuis misschien wel 18 jaar lang of langer met dezelfde mensen in huis gewoond. En ineens deel je de douche, wc en soms ook de woonkamer met nieuwe mensen. Dat kan gezellig zijn, maar soms ook even wennen.

Irritatie over de afwas die de ander laat staan, een huisfeestje terwijl je wil studeren, maar er is ook altijd iemand om even mee te kletsen, of om gezellig samen mee te eten.

Praat op tijd over irritaties, en zorg dat je regelmatig leuke dingen met elkaar blijft doen. Hoe beter je elkaar kent, hoe meer begrip je voor elkaar krijgt en hoe makkelijker het is om samen te wonen.

Ga ik me eenzaam voelen?

Thuis heb je misschien vaak je ouders(s), verzorger(s) of broertje(s) of zusje(s) om je heen. Vrienden wonen in de buurt.

Maar als je op jezelf gaat wonen, bijvoorbeeld in een vreemde stad, of in een nieuw huis, dan moet je nog mensen leren kennen. Je kan je daarom in het begin best eenzaam voelen. Dat is heel normaal. Je bent zeker niet de enige!

Misschien kun je je vrienden of familie eens in je nieuwe woning uitnodigen? Of lid worden van een sportvereniging of andere club, zodat je nieuwe mensen leert kennen? Organiseer een spelletjesavond of kijk samen een film met je huisgenoten. Maak een wandeling door je nieuwe buurt. En bel naar familie of vrienden als je je alleen voelt.

Schaam je er niet voor als je je eenzaam voelt. Praat erover!

Voel je je wel eens eenzaam? Lees er hier meer over.

Hoe zorg ik dat ik me thuis voel?

Je eigen huis of kamer kun je natuurlijk inrichten zoals jij wil. Besteed er aandacht aan en maak er echt je eigen plek van, een plek waar jij je fijn en thuis voelt.

Betaalbare meubels, maar ook potten, pannen, bestek en servies vind je in kringloopwinkels of op internet. Of vraag familie en vrienden of ze iets over hebben. Koop een plant en hang foto’s of mooie posters aan de muur. Zo maak je van je huis of kamer echt jouw plek!

Kan ik het wel, op mezelf wonen?

Maak je je zorgen of het op jezelf wonen wel lukt? Je bent echt niet de enige. Praat erover met mensen die ook net op zichzelf wonen. En vraag hulp of tips aan mensen die al langer op zichzelf wonen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Zie het als een leerproces. Er zullen dingen mis gaan en goed gaan. Het is soms lastig, maar ook leuk.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.