Ik durf niet naar de huisarts
Heb jij wel eens klachten waarmee je niet naar de huisarts durft? Bijvoorbeeld over soa’s, seks of iets anders? Hoe maak je toch een afspraak?
Wat maakt dat je niet naar de huisarts gaat?
Met hoofdpijn, griep of een knieblessure durven de meeste jongeren wel naar de huisarts. Maar met sommige klachten is dat misschien lastiger. Bijvoorbeeld als je jeuk of uitslag hebt op je penis of vagina of als je aambeien hebt. Of als je niet lekker in je vel zit. Of omdat je wilt praten over problemen thuis en je ouders zitten bij dezelfde huisarts.
Jongeren geven aan soms uit schaamte niet naar de huisarts te gaan. Ze vinden hun klachten gênant. Of ze denken: het is mijn eigen schuld, bijvoorbeeld in het geval van een soa. Ze zijn bang dat een onderzoek pijn doet. Of ze denken dat de huisarts informatie doorgeeft aan hun ouders.
Toch is het belangrijk dat je gaat! Als je niet gaat, kunnen je klachten erger worden.
Wat als je niet naar de huisarts durft?
Allereerst moet je weten dat een huisarts jouw klacht niet raar vindt. Een huisarts ziet tientallen patiënten per week met allerlei soorten klachten. Vaak heeft hij of zij alles al voorbij zien komen. Het is dagelijks werk voor je huisarts!
Dit kan je misschien helpen als je het spannend vindt om naar de huisarts te gaan:
- Neem iemand mee naar het gesprek. Bijvoorbeeld een vriend of vriendin of iemand anders die je vertrouwt.
- Schrijf voor de afspraak je klachten en vragen op. Neem het briefje mee zodat je niet op het moment zelf nog moet bedenken wat je ook alweer wilde bespreken.
- Wil je liever eerst praten over je klachten en niet meteen onderzocht worden? Dat kan ook. Geef het aan bij je huisarts. Vertel dat je het spannend vindt of dat je je een beetje schaamt. Ook dat vindt de huisarts helemaal niet raar. Hij of zij kan er dan rekening mee houden en je geruststellen.
Wat betekent het beroepsgeheim van de huisarts?
Iedere arts heeft een beroepsgeheim, ook de huisarts. Dat betekent dat de arts niemand mag vertellen wat jij vertelt of wat hij of zij ziet. Ook mag de huisarts je dossier of informatie over jou niet delen met anderen. Ook niet met je ouders.
De huisarts mag wel informatie delen als jij daar toestemming voor geeft. Verwijst een huisarts je door naar een andere arts of naar het ziekenhuis? Dan mag hij of zij medische informatie met de andere arts delen, zodat die jou goed verder kan helpen. Ook deze arts heeft weer een beroepsgeheim.
Je hoeft dus niet bang te zijn dat de huisarts iets aan je ouders vertelt.
Ben je onder de 18 jaar en via je ouders verzekerd? Dan kunnen je ouders wel op het overzicht van de zorgverzekering zien dat je een afspraak bij de huisarts hebt gehad. Er staat niet waar de afspraak over gaat. Als de huisarts medicijnen voorschrijft, staan de medicijnen ook op het overzicht.
Wil je niet dat je ouders een overzicht van de verzekering krijgen? Dan zul je de afspraak bij de huisarts zelf moeten betalen. Geef dit alvast bij de assistente aan als je de afspraak maakt.
Heb je klachten of zorgen over zaken die met relaties, seks of seksualiteit te maken hebben? En ben je jonger dan 25 jaar? Dan kun je ook een gratis afspraak maken bij Sense. Je ouders krijgen hier geen bericht over, ook niet via de zorgverzekering.
Twijfel je of je er toch met je ouders over moet praten? Lees de tips op Hoe vertel ik het mijn ouders.
Wat kost de huisarts?
Bezoek aan de huisarts wordt betaald door de zorgverzekering. Als je jonger dan 18 jaar bent, ben je verzekerd via je ouders, voogd of verzorgers. Je hoeft geen eigen bijdrage te betalen.
Ben je 18 jaar of ouder? Dan moet je zelf een ziektekostenverzekering afsluiten. Een bezoek aan de huisarts is gratis. De verzekering vergoedt dit.
Krijg je medicijnen? Of moet de huisarts onderzoek doen? Dan moet je soms een bedrag betalen. Hoeveel dit is, hangt af van je verzekering. Je krijgt zelf een overzicht van de verzekering.
Hoe maak je een afspraak bij de huisarts?
Bij de meeste huisartsen maak je een afspraak door naar de praktijk te bellen. Je krijgt dan de assistente aan de lijn. Ze vraagt je naam en geboortedatum en of je kort wilt uitleggen waarvoor je belt.
Wil je je klachten liever niet aan de assistente vertellen? Zeg dan: ‘Dat vertel ik liever aan de huisarts.’ Of: ‘Ik vertel liever niet aan de telefoon waar ik last van heb. Ik wil wel graag een afspraak plannen.’ Ze zal dan gewoon een afspraak voor je plannen.
Maar weet ook dat de assistente, net als de huisarts, nergens van schrikt. Ze krijgt de hele dag telefoontjes over allerlei klachten.
Als de assistente een afspraak onder schooltijd voorstelt, heb je een briefje voor school nodig van je ouders. Als je niet wilt dat je ouders weten dat je naar de huisarts gaat, kun je dat briefje voor school dus niet vragen. Wat dan?
Vertel de assistente dat je graag na schooltijd wil komen. Leg gewoon uit dat je liever niet wilt dat je ouders weten dat je naar de huisarts gaat.
Moet je naar de huisarts of de GGD?
Je kunt met al je medische klachten bij de huisarts terecht. Alleen in de volgende situaties kun je, als je echt niet naar de huisarts wil, ook terecht bij de GGD.
- Je wilt een soa-test laten afnemen
- Je wilt een vaccinatie of meer over vaccinaties weten
Voor vragen over seks en relaties kun je terecht bij Sense. Zoek een Sense-spreekuur bij jou in de buurt.
Misschien vind je deze informatie op JouwGGD ook interessant:
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.