Bang voor de tandarts

Bloedend tandvlees, plaque op je tanden en uit je mond ruiken? Liever niet! Het is dus belangrijk om goed voor je gebit te zorgen, want een gezonde mond is gezond voor je lichaam. Hoe je dit doet leest je op de pagina Een mooi gebit. Hier lees je dat al je goed voor je gebit zorgt 1 keer per jaar naar de tandarts gaan voldoende is.

Wat als je bang bent voor de tandarts?

Sommige mensen vinden het niet leuk om naar de tandarts te gaan. Toch is er een verschil tussen het niet leuk vinden en er doodsbang voor zijn. Je kunt zelfs zo bang zijn voor de tandarts dat je er een fobie voor krijgt en helemaal in paniek raakt als je naar de tandarts moet.

Tandartsen weten dat veel mensen bang zijn voor hun afspraak bij de tandarts. Je kunt daarom het best je angst te bespreken met je tandarts. Hij of zij kan vaak met een gewoon gesprek beginnen. Daarna volgt je behandeling. Hij of zij neemt de tijd om je op je gemak te laten voelen. Kalmeringsmiddelen, verdoving of een andere vorm van ontspanning kunnen je hierbij helpen.

Tips bij angst

  • Focus je in de wachtkamer op positieve dingen. Zoals de reden waarvoor je bij de tandarts komt. De tandarts zorgt er namelijk voor dat je gebit mooi en gezond blijft en dat jij er geen last van krijgt.
  • Vertel je tandarts over je angsten en waar je last van hebt.
  • Vraag je tandarts bij elke behandeling om uitleg. Wat gaat hij/zij doen en waarom is dit nodig?
  • Maak duidelijke afspraken over de duur van de behandeling.
  • Overleg met de tandarts om eventueel een dubbele afspraak voor 1 behandeling te maken. Zo kan de tandarts alle tijd voor je nemen.

Wat doet je tandarts?

Het eerste wat je tandarts tijdens je bezoek doet is naar je tanden kijken. Als je je tanden elke dag goed poetst en je goed op je eet- en drinkpatroon let, dan is je gebit meestal wel gezond en mag je weer snel naar huis.

Soms is een behandeling nodig, zoals een gaatje uitboren en vullen. Met een boortje maakt de tandarts het gaatje dan goed schoon. Meestal krijg je van te voren een verdoving. Je krijgt dan een prik in je tandvlees. Daarna vult hij of zij het gaatje met een witte of grijze vulling.

Met andere jongeren praten?

Ben jij bang voor de tandarts en wil je er met andere jongeren over praten? Je kunt op het jongerenforum Hoezitdat.info een bericht plaatsen en bijvoorbeeld vragen hoe leeftijdsgenoten met deze angst omgaan.

Meer informatie?

Op de website van het Ivoren kruis vind je allerlei folders over tandverzorging.
Ook kun je er zoeken op trefwoord naar meer informatie over bijvoorbeeld behandelingen en andere onderwerpen die te maken hebben met het gebit.

 

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio