Zorgen over de toekomst

Zorgen over de toekomst 

Maak jij je wel eens zorgen over de toekomst? Over het vinden van een baan, een woning of over de toekomst van de aarde? Nadenken over de toekomst is heel normaal. Maar je kunt er ook stress van krijgen. 

‘Maak je niet druk. Leef in het nu.’ Misschien heeft iemand dat wel eens tegen je gezegd. Maar soms is dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je veel negatief nieuws ziet en leest, bijvoorbeeld over wonen, werken of het milieu.  

Wat helpt nou als je je zorgen maakt over de toekomst? 

Als je je zorgen maakt, betekent het vaak dat je onzeker bent over de toekomst of dat je geen of weinig vertrouwen hebt in de toekomst. Je voelt je machteloos.  

Je kunt niet in je eentje de hele wereld veranderen. Maar je kunt wel in je eigen leven kleine stappen zetten waarmee je het heft in eigen hand neemt. Je zorgen zet je dan om in actie. 

Door richting te geven aan je leven, verminder je je machteloosheid. Bekijk waar jij in jouw leven invloed op hebt, en ga daarmee aan de slag.  

Heb vertrouwen dat je tegenslagen aankunt. Je bent vaak flexibeler en veerkrachtiger dan je denkt. Lees het verhaal van Jaïr (15) over zelfvertrouwen. 

Ik maak me zorgen over het klimaat  

Veel jongeren maken zich zorgen over de toekomst van het klimaat en klimaatverandering. Sommigen voelen zich angstig en somber.  

Hoe kun je op een goede manier met zorgen over het klimaat omgaan?  

  • Praat over je zorgen, met je vrienden, vriendinnen, met je ouders, verzorgers en/of familie. Het helpt soms al als je weet dat je niet de enige bent die zich zorgen maakt over het milieu. Je hoort dan hoe anderen ermee omgaan, en je kunt tips uitwisselen.  
     
  • Klimaatverandering lijkt soms zo’n groot onderwerp, dat het je een machteloos gevoel kan geven. Toch kan het helpen om te kijken wat jij zelf kan doen om klimaatverandering tegen te gaan.  
     
    Zelf in actie komen geeft een gevoel van controle en vermindert je gevoel van machteloosheid. Korter douchen, minder vlees eten, minder spullen kopen, het helpt allemaal om klimaatverandering te vertragen. En misschien inspireer je er ook anderen mee! Zo buig je je zorgen om naar iets positiefs. 
     
  • Het kan ook helpen om negatief nieuws een tijdje te vermijden. Richt je op positief nieuws over het klimaat. Er zijn veel organisaties en bedrijven bezig met het bouwen aan een duurzame wereld. Volg positieve initiatieven en deel ze met je omgeving. 

Kom ik later wel aan werk? 

Je zit op school, volgt een studie, maar je weet niet of je later wel werk kan krijgen dat je leuk vindt of waar je voor aan het leren bent.  

Maak je je zorgen over de arbeidsmarkt? Weet dat de jeugdwerkloosheid onder jongeren en jongvolwassenen al jaren daalt. Dat betekent dat de meeste jongeren en jongvolwassenen een baan vinden. Dat is positief. 

Nu vraag je je misschien af: maar hoe is dat straks, als ik klaar ben? Of hoe is de arbeidsmarkt voor mijn opleiding? Je kan nooit helemaal voorspellen hoe de arbeidsmarkt er over een paar jaar uitziet. En sommige banen zijn nu eenmaal erg gewild.  

Bekijk waar jij nu zelf wel of geen invloed op hebt. Op de arbeidsmarkt heb je geen invloed. Waar je wel invloed op hebt is bijvoorbeeld jouw inzet en motivatie om bijvoorbeeld een opleiding af te maken. Bijvoorbeeld door goed te leren en te plannen. Of om een stageplaats te zoeken die bij je past.  

 
Ik heb last van stress en prestatiedruk 

Hoe kan ik nog beter presteren? Hoe kan ik hogere cijfers halen? Hoe zorg ik dat al mijn huiswerk op tijd af is? Hoe voorkom ik een black-out?  

Lig jij ’s nachts wakker van deze vragen? Heb je het gevoel dat er meer van je verwacht wordt dan je aankan? Dan voel je misschien te veel prestatiedruk.  

Veel jongeren hebben last van prestatiedruk. Het lukt dan vaak niet meer om je situatie te relativeren. Daar heb je anderen voor nodig.  

Dus praat erover, blijf er niet mee in je eigen hoofd zitten. Vertel aan je vrienden waar je van wakker ligt. Praat met je ouders over de stress die jij krijgt van presteren.  

Dit zijn tips van onze jongerenadviseurs over prestatiedruk. 

Hoe ziet de toekomst eruit? 

Niemand kan de toekomst exact voorspellen. Wel doen wetenschappers, organisaties en bedrijven vaak onderzoek naar trends voor de toekomst.  

Ze bekijken bijvoorbeeld hoe de woningmarkt, de economie of het milieu zich waarschijnlijk gaat ontwikkelen. Met die resultaten adviseren ze de overheid, bijvoorbeeld om duurzamere huizen te bouwen, of om bepaalde opleidingen te stimuleren. 

Wil je weten wat de trends voor de toekomst zijn? Volg dan bijvoorbeeld universiteiten of non-profitorganisaties, zoals het Wereld Natuurfonds of Milieudefensie Jong.  

Ik maak me zorgen, maar ik voel me niet gehoord 

Bespreek je je zorgen over de toekomst met je vrienden, ouders of familie, en heb je het gevoel dat je niet gehoord of niet serieus genomen wordt? Dat voelt niet fijn.  

De volgende tips kunnen helpen: 

  • Probeer goed uit te leggen waar je zorgen precies vandaan komen. Heb je iets gelezen of gezien waarover je je zorgen maakt? Wat doet het met je? Hoe preciezer je bent, hoe beter anderen je begrijpen. 
     
  • Bekijk waarin je elkaar wél kunt begrijpen. Soms zijn mensen het in de basis best met elkaar eens, bijvoorbeeld dat we beter voor het milieu moeten zorgen, maar verschillen ze van mening over hoe we dat zouden moeten doen. 
     
  • Bekijk of je mensen in je omgeving kan vinden die je begrijpen.  
     
  • Chat met JouwGGD over je zorgen. 

Waarom jongeren soms meer stress ervaren over de toekomst dan ouderen 

Jongeren hebben meer kans op het ervaren van stress dan ouderen. Hoe komt dat nou? Een van de verklaringen is de volgende: bij jongeren tussen de 12e en 18e jaar verandert er in korte tijd veel. Er verandert veel bij jezelf, in je lichaam en je hoofd, én om je heen, zoals op school en in je sociale leven. En verandering, dat zorgt voor stress. 

Maak je je dan ook nog zorgen over veranderingen in de toekomst, en over de wereld, dan komt er extra stress bij.  

Als je begrijpt wat er in je lichaam en hoofd gebeurt bij stress, kun je er soms ook beter mee omgaan.  

Bekijk de filmpjes die goed uitleggen wat er – vooral bij jongeren – gebeurt bij stress.  

Hoe kan ik me minder zorgen maken over de toekomst? – Tips van onze jongerenadviseurs 

  1. Praat over je angst en onzekerheid met je vrienden en vriendinnen, misschien voel je je dan minder alleen. 
     
  1. Schrijf op waar je je precies zorgen over maakt. Streep daarna door waar je geen invloed op hebt. Bekijk wat er over blijft. Ga daarmee aan de slag. Dat geeft misschien rust in je hoofd. Je overziet het beter en je ziet ook dat niet alles jouw verantwoordelijkheid is. 
     
  1. Merk je dat je bijna niet meer positief kan denken, of dat je vaak angstig of onzeker bent? Zoek hulp. Praat erover met je ouders, verzorgers of je huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met onze GGD-jeugdartsen. 
     
  1. Maak je je zorgen over praktische zaken in je leven, zoals geldzaken? Zo lang zorgen of problemen heel algemeen blijven, hangen ze vaak als een donkere wolk boven je hoofd. Verdiep je dus in het onderwerp en schroom niet om hulp te zoeken. 
     
    Heb je geldzorgen? Leer goed omgaan met geld.  
    Maak je je zorgen over woonruimte? Lees hier alles over op jezelf wonen
  1. Maak je je veel zorgen over de toestand in de wereld? Het kan helpen jezelf (een tijdje) op een nieuwsdieet of social media-dieet te zetten. Kijk geen of minder nieuws en ga minder op social media of volg positieve accounts. Zo scherm je jezelf af voor wereldproblemen waar jij geen invloed op hebt. 
  1. Bekijk wat jij zelf kan bijdragen aan de wereld. Stel kleine, haalbare doelen. Eet bijvoorbeeld minder vlees, ga vaker met de trein, koop je kleding tweedehands. Ook dit soort acties hebben invloed op jouw eigen toekomst. 

Ons team van jongerenadviseurs adviseert de GGD over allerlei onderwerpen. Ze doen onderzoek onder jongeren en geven tips via JouwGGD.nl. 

Deze informatie op JouwGGD vind je misschien ook interessant: 
 

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.